h

Zelfdoding, schrikbarende cijfers.

21 januari 2016

Zelfdoding, schrikbarende cijfers.

Volgens een recent artikel in de Var (StichtseVecht 19-01-16) is een man met zware verwondingen in de trauma helikopter naar het UMC gevlogen.

De eerste melding was een onwel wording, maar al gauw bleek dat de zwaar gewonde man van de Hoge Brug bij Breukelen was gevallen, zo meldt de politie nu over het incident maandagmiddag. De traumaheli werd ook te hulp geroepen en is geland op een grasveldje naast het Amsterdam-Rijnkanaal. De man is met ernstig letsel naar het AMC in Amsterdam gebracht. Over de precieze toedracht en identiteit is nog niets bekend gemaakt.

Uit respect voor alle betrokkenen worden er meestal geen uitspraken gedaan in de media die veronderstellen dat er sprake is van een zelfdoding of een poging daartoe.

Alleen als het slachtoffer daar zelf aanwijzingen voor achter laat en het een duidelijke geval van opzet is, wordt er gesproken van zelfdoding.

Bij dit geval is daar ook nog geen aanwijzing voor te vinden.

Of er gevallen zijn van zelfdoding in de gemeente is ook zeer moeilijk te achter halen. Er is volgens de Europese cijfers in 2015 een enorme toename aan zelfdodingen in Griekenland, Italië, Spanje en polen, maar ook in Nederland.

De officiële berekeningen van het zelfdodingscijfer in Nederland, hangen af van de resultaten van de opsomming geregistreerde zelfdodingsgevallen door het CPB. Als we deze cijfers aanhouden dan is het cijfer, met in rekening neming van het aantal inwoners, sinds 2007 met zo’n 30 % gestegen naar zo’n 1850.

Echter de cijfers van het CPB kloppen weer eens niet met de werkelijke cijfers. In een door dhr. M. Matroos gerelateerd artikel op de web site hebjealgehoord.nl wordt duidelijk uitgelegd waarom de berekeningen van CPB niet stroken met de realiteit.

Het probleem is dat mensen die zelfdoding plegen en bekend zijn met psychische ziekte, niet meegerekend worden bij het zelfdodingsdcijfer. De reden daarvoor is omdat het sterfgeval te doen zou zijn door de ziekte. Tevens worden “ongevallen” onder mysterieuze omstandigheden zoals, overdosis, vergiftiging, tegen een boom rijden of van het dak af vallen zonder een briefje achter te laten, niet meegerekend bij de cijfers van het CPB! Als we alleen al de zelfdodingen als gevolg van geestenziekten zouden meerekenen, dan betekent dit dat er nog eens 10.000 gevallen meegeteld mogen worden bij het zelfdodingscijfer in Nederland.

Het afgelopen jaar hebben volgens officiële bronnen een record van 500.000 Europeanen een eind aan het leven gemaakt, echter of deze cijfers kloppen valt ook te betwisten, de berekeningen in veel E.U. lidstaten zijn zo ingesteld dat gehele regio’s en of veel sterfgevallen niet meegeteld worden. Dat komt omdat, in landen waar veel zelfdodingen zijn zoals in Polen, overheden geen negatief beeld willen creëren over hun land en regeringsbeleid. Daarom laten steeds meer overheden “zelfmoord” registreren als ongevallen of gevolg van ziekte. Het werkelijke cijfer in 2015 zal dus eerder tegen de 1.000.000 liggen.

Los van wat het werkelijke cijfer is, zijn de meeste onderzoekers het er in ieder geval wel over eens dat er duidelijk een globale zelfdoding-epidemie aan het ontstaan is. Ook in de V.S heeft het zelfdodingscijfer een record hoogte bereikt.

Volgens de GGZ denken Steeds meer mensen, zo’n half miljoen Nederlanders, erover na om zichzelf te doden. Steeds meer mensen doen daadwerkelijk een poging. 1 op de 10 pogingen tot zelfdoding is succesvol. Volgens de GGZ hebben zo’n Honderdduizend Nederlanders in 2015 een poging tot zelfdoding gedaan.

De 5 hoofdredenen voor (poging tot) zelfdoding zijn volgens de zelfmoord lijn (133) en diverse geleerden uit onder andere de psychiatrie:

  1. Depressie of stress als gevolg van; culturele, sociale of persoonlijke problemen en  veranderingen in de relatie of leefomstandigheden.
  2. Psychische aandoeningen als borderline.
  3. Eenzaamheid/uitsluiting.
  4. Verslaving.
  5. Uitzichtloosheid.

Mensen die het financieel tegen zit, de baan verliezen, psychisch in de knoop zitten of afhankelijk zijn van een maatschappelijk vangnet worden de laatste jaren ontvangen door een kille wind.

Er is, mede door rechts-conservatief regeringsbeleid, een groot gebrek aan sociale cohesie (buitensluiting van)

Hiermee wordt bedoelt:

  • Het afbreken van (sociale) zekerheden.
  • Marktwerking, liberalisatie en opheffing van zaken waar mensen van afhankelijk zijn. Het contact met derden waar mensen van afhankelijk zijn wordt geminimaliseerd, moeilijker, en onpersoonlijker.
  • De leegte en de boetedoening die ontstaat bij werkelozen of uitkeringsgerechtigden.
  • De ontoegankelijkheid en afbraak van steun in o.a; de zorg en de GGZ.
  • Instorting huizenmarkt. (verkoop, leegstand, schulden.)
  • Het ontbreken van een sociaal vangnet voor mensen die geraakt worden door de crisis.

Kortom; de ‘zoek het zelf maar uit maatschappij’ eist zijn tol.

Steeds meer mensen van middelbare leeftijd zien het niet meer zitten. Dat komt omdat de wereld voor deze bevolkingsgroep het meest veranderd.

Als je wat ouder bent is er niet veel meer dan je werk of het gezin. Veel mensen die te maken krijgen met uitsluiting van de actieve maatschappij voelen zich er niet meer bij horen.

En dat is waar het uiteindelijk om gaat. Niet de crisis, niet de ontslagen, of te weinig geld, de meeste mensen die worden ontslagen of die weinig geld hebben, plegen geen zelfdoding. Echter, wie sociaal is buitengesloten, is minder weerbaar voor zulke tegenslagen.                        De werkplek is voor velen een bron van het gezonde gemeenschapsgevoel. Als je die tegenwoordig kwijtraakt, je gezin niet goed kan onderhouden, kom je in een andere wereld terecht en hoor je er op een bepaalde manier niet meer bij, je verliest het contact met de beschaving, Je komt op de zwarte lijst van het leven te staan.

Het gaat ook om de wereld om ons heen.

De wereld verandert in hoog tempo, als men dat tempo niet kan bijhouden, als men ouder wordt, ziek wordt of niet meer in staat is mee te draaien, dan is dat tegenwoordig extra merkbaar. Hierdoor worden veel mensen depressief.

Naast de crisis in de woningensector en de werkgelegenheid, is de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland de laatste jaren afgebrokkeld. Dat maakt het moeilijker om te voorkomen dat mensen zelfdodingsgedachten omzetten in concrete daden.

Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, beaamt in een artikel van Ronald Veldhuizen dat zelfdoding-preventie achteruit gaat.

Nederland is heel lang een van de landen geweest waar het redelijk goed lukte om suïcide te voorkomen,’ vertelt hij.

Ook beweert hij in het artikel:

De Nederlandse stijging van de laatste jaren is onrustbarend. Daarmee lopen we in Europa aan kop, samen met Griekenland.’

Bron: Ronald Veldhuizen (dekennisvannu.nl)

 

Er is door diverse wetenschappers aan de bel getrokken bij de regering. Naar aanleiding van deze noodkreet besloot het kabinet in januari 2015 op de valreep alsnog één miljoen euro voor 'zelfmoordonderzoek' te verstrekken.

Dat is volgens Damiaan Denys niet erg veel, aangezien er voor bijvoorbeeld alzheimeronderzoek 36 miljoen euro is weggelegd.

De mensen die veel meer zouden kunnen doen tegen alle ellende, worden lam gemaakt door bezuinigingen en de conservatieve politiek kijkt de andere kant op, gaat onverhinderd door met de strategie om alleen perspectief te bieden aan hen die het al goed hadden, zodat enkelen er alleen maar gigantisch op vooruit gaan en de rest mag inleveren.

Alle hervormingen en ontwikkelingen in de als maar centraliserende, Europese politiek betekent voor een toenemend aantal Europeanen maar een ding; Uitzichtloosheid.


Wanneer je rondloopt met zelfmoordgedachten, kan je het beste hulp zoeken. Dit kan ook anoniem via telefoonnummer 0900-0113. Hier vind je een luisterend oor en via de bijbehorende website (www.113online.nl) kan je in contact komen met lotgenoten en een cursus volgen, waarbij je leert omgaan met zelfmoordgedachten.


Met dit bericht is het niet de bedoeling om het de mensen die het al moeilijk hebben nog moeilijker te maken, het is  informatie, voor velen; een erkenning. Juist door het verzwijgen van de realiteit wordt het probleem alleen maar groter.

 

Door: A.van der Dorst.

 

U bent hier