h

GENOEG SOCIALE HUUR IN WOONVISIE GEMEENTE TOT 2030 ?

12 juli 2023

GENOEG SOCIALE HUUR IN WOONVISIE GEMEENTE TOT 2030 ?

Foto: SP

Beste 9000 woningzoekenden, zoek niet langer naar een sociale huurwoning op Woningnet maar stroom door en neem  een koopwoning van  € 300.000 of huur een woning met een kale huur van meer dan  € 808,06  exclusief servicekosten.  Dan kunnen we je eindelijk schrappen van de wachtlijst”.

Dat is onze vrije vertaling van de nieuwe woningbouwplannen van het  College, oftewel in ambtelijke taal:

Maar hoe doe je dat met een modaal inkomen van €40.000 bruto per jaar waar je bij de bank hooguit een hypotheek krijgt van 170.000 Euro?

Stichtse Vecht heeft momenteel een tekort  van zo’n 4000 sociale corporatie huurwoningen en sinds 2016  is er netto geen enkele sociale huurwoning bij gekomen.

Er was hier geen aardbeving, geen oorlog geen tsunami of een andere natuurramp waardoor er geen sociale huurwoningen bijkwamen.

Nee, het tekort is het gevolg van politieke keuzes. Keuzes van rechtse politici die nadelig zijn voor woningzoekenden naar een sociale corporatie huurwoning.

Wat is er nodig?

De gemeente heeft met het Rijk en Provincie afgesproken dat er 3323 woningen bijkomen tot 2030.

Met de projectontwikkelaars en commerciële verhuurders is afgesproken dat zij in Maarssenbroek het Ruimtekwartier zorgen voor ook nog minstens 2377 woningen. 

Totaal komen er dus 5700 woningen bij.

Er zijn nu 28.814 woningen, in 2030 heeft Stichtse Vecht er dan  34.514 waarvan er ,ook in 2030,  minstens 30% sociale huurwoningen moeten zijn. Over 7 jaar moeten er in onze gemeente dan zo’n 10.350 sociale huurwoningen staan. Nu hebben de corporaties er 6339. 

Zo moeilijk is het dan toch niet om uit te rekenen dat er tot 2030 dan ruim 4000 sociale huurwoningen bij moeten komen.

Voor wie ? en waar ?
Voor starters, 1-en 2 persoonshuishoudens, gezinnen, jong volwassenen die noodgedwongen nog bij hun ouders moeten wonen, voor de huishoudens die nu ook noodgedwongen in veel te dure vrije sector moeten huren, voor ouderen, voor mensen die zorg of begeleiding nodig hebben,  en ja, ook voor dat handjevol vluchtelingen met hun kinderen uit landen waar oorlogen hun bestaan vernietigen of waar zij worden vervolgd. 
 
Kortom voor al die 9000 woningzoekenden op Woningnet en in alle plaatsen van onze gemeente en niet alleen in Maarssenbroek!
 
Volgens het College valt het allemaal wel mee.

Tenminste  als je huurwoningen van commerciële verhuurders  met een kale aanvangshuur, meestal net onder de liberalisatiegrens van 806 Euro, en vaak nog met bijkomende servicekosten, ook meetelt als sociale huur.

En in  bouwplannen , zelfs op grond van de gemeente ,  wordt dan meestal nog steeds 70% aan commerciële projectontwikkelaars gegund.

Het  College zou beter moeten luisteren naar de aanbevelingen van de  16 woningcorporaties, verenigd in de stichting RWU  (Regioplatform Woningcorporaties Utrecht) over zogenaamde “sociale” huur door commerciële verhuurders.

Foto: SP

Ook de Woonbond en AEDES (de Landelijke Vereniging van woningcorporaties)  zijn daar duidelijk in. Maar moties die wij samen met PvdA en Groen Links hierover indienden werden door de raadsmeerderheid weggestemd. 

Snappen de RWU, de Woonbond of AEDES er dan helemaal niets van?

In Stichtse Vecht weet het College en de raadsmeerderheid het blijkbaar beter want zij luisteren vooral naar de wensen van de commerciële projectontwikkelaars . En ja, dan wordt het woonoppervlak steeds kleiner bij stijgende huur- en koopprijzen.

Wat dat betreft zou het goed zijn als het College (onbetaald)  stage zou gaan lopen bij gemeentes die wel hun rug recht houden en bijvoorbeeld eisen stellen aan het woonoppervlak, zoals De Bilt.

In oktober 2022 meldde het College al dat hun enige ambitie is, om de wachtlijsten niet langer te laten worden. Maar zelfs dat lukt niet eens. Na bijna een jaar is de wachtlijst en de wachttijd alleen maar langer geworden.

De reclameboodschap  “behoeftesturend”  toont het onvermogen aan van deze coalitie  om de huidige achterstand  van 9000 actief woningzoekenden naar een sociale huurwoning op Woningnet en een wachttijd van 14 jaar weg te werken.

In het Coalitieaccoord tussen VVD, Lokaal Liberaal, D66 en Streekbelangen komt het woord  ‘woningnood,  wachttijd, wachtlijst  of Woningnet’  ook niet voor.

Ontlasten van de sociale woningvoorraad?

Bestemmingsplannen aanpassen om vermogenden te verleiden naar  Stichtse Vecht te komen en in peperdure nieuwbouw te gaan wonen?   Geen enkel probleem. Het College en de raadsmeerderheid regelen het voor u.

Maar wordt daardoor de sociale woningvoorraad ontlast?

Het College, met de verantwoordelijke wethouder voorop, meldt dat er zelfs nieuwbouw met 100% sociale huur, zoals de Schepersweg in Breukelen wordt uitgevoerd.  Gemakshalve wordt er niet bij verteld dat daar eerst 100% sociale huur is gesloopt.   Deze nieuwbouw lijkt ons ook niet de verdienste van het College maar van Woningcorporatie Vecht&Omstreken.

Bouw naar behoefte van woningzoekenden!

Als je het kan betalen gunnen wij iedereen een prachtige woning. Maar hoeveel sociale huurwoningen kwamen er vrij nadat in Maarssen de Tuinderij, De Zwanenburghlaan de Neerdyck , of in Vreeland Vecht & Veld zijn opgeleverd ?

En hoeveel sociale huurwoningen komen er vrij in onze gemeente als de recreatiewoningen aan de Scheendijk permanent bewoond gaan worden?

De komende weken blijven we de gemeenteplannen over de woningbouw nauwlettend volgen.

We zullen  vanuit  het gezamenlijk Woonmanifest van SP, PvdA en GroenLinks voorstellen doen om een nieuwe Woonvisie te laten werken in het voordeel van de woningzoekenden op Woningnet.

Reactie toevoegen

U bent hier