h

woonsubsidie rijken

5 november 2015

woonsubsidie rijken

 

Volgens het CBS is het bedrag dat jaarlijks voor de hypotheekrenteaftrek wordt afgetrokken sinds het jaar 2000 verdubbeld. In het jaar 2000 bedroeg het 16,9 miljard Euro, nu in 2015 staat dit bedrag op 33,2 miljard Euro.

De reden is volgens de regering dat meer mensen een woning hebben en dat de waarde van de huizen is gestegen, maar is dit wel en terechte redenering?

Om te beweren dat de staat meer hypotheekrenteaftrek moet verlenen omdat de woningmarkt groeit klinkt logisch. De vraag is echter welke woningen hypotheekrenteaftrek krijgen en wie.

Hoe meer de woning waard is, hoe meer men krijgt.

De hypotheekrenteaftrek leidt namelijk voor huisbezitters tot een gezamenlijk belastingvoordeel van 14,2 miljard Euro. Van dit bedrag komt 7 miljard Euro ten goede aan de 20% van de bevolking met de hoogste inkomens. Natuurlijk is niet elke woningbezitter een miljonair en veel woningbezitters heben het financiëel krap, echter zullen er door dit systeem wederom velen miljarden van ons belastinggeld wel bij de aller rijkste terecht komen. Hebben al deze rijke mensen dan zoveel financiële steun nodig? Als men een rekensommetje maakt dan ziet men dat de woonsubsidie van de rijke Nederlandse bovenlaag meer dan het dubbele van de huurtoeslag voor mensen met lagere inkomens kost. De mensen die volgens deze regering de staat zoveel geld zouden kosten.

Want wie houdt er hier nu werkelijk zijn hand op?

Een werkeloze, een oudere, een gehandicapte, mensen die in een oude, ongeschikte en veel te dure sociale huurwoning moeten wonen omdat er geen andere betaalbare woningen voor ze zijn? Mensen die door de bezuinigingen het woningtekort en de alsmaar stijgende huren steeds meer huursubsidie nodig hebben? Of multimiljonairs die al zo veel geld hebben en dan nog hun hand ophouden nu de juiste regering aan de macht is om die te vullen.

Er is dit jaar 3,3 miljard Euro van de begroting uitgetrokken om deze hypotheekrenteaftrek voort te kunnen zetten, De bedoeling was hier in 2016 nog op te korten maar dat is door onze meelevende regering echter een jaar uitgesteld. Voor 2017 staat het weer op de planning. Aangezien deze regering haar rijkste kiezers echter wilt blijven beschermen zal het waarschijnlijk rond die tijd wederom aangepast worden in het voordeel van de Nederlandse rijke elite en in het nadeel van al die andere Nederlanders die hun hand ophouden.

U bent hier