h

Vluchtelingen

26 oktober 2015

Vluchtelingen

Tijdens en na de tweede wereldoorlog werd de wereld één groot vluchtelingen kamp. Mensen die niet vochten of van wie het land verscheurd werd door strijd, moesten weg van het slagveld en weg van de ellende. Zo is het nog steeds.

Het ziet ernaar uit dat de media weer een grote vis gevangen heeft om ons voorlopig zoet te houden. Het vluchtelingenprobleem zal u vast niet zijn ontgaan.

In diverse gemeenten is men zo gezegt begonnen met voorbereidingen om vluchtelingen op te vangen en in sommige gemeenten worden al vluchtelingen opgevangen.

Onze gemeente heeft het ook gehad over het opvangen van vluchtelingen, hier zal naar alle waarschijnlijkheid toch niets van terecht komen, en is alles dus een wassen neus geweest. De bewoners werden bang gemaakt en afgeleid van werkelijke problemen in het land; De bezuinigingen op zorg, de hervormingen op de arbeidsmarkt, nul-uren contracten, ontslagrecht versoepeling, kortingen op uitkeringen, korting op pensioenen, leenstelsel, de stijgende huren en noem maar op! Allemal zaken die gelijkertijd plaats hebben gevonden maar nauwelijks aandacht aan is geschonken door de media, gemeenten als StichtseVecht en de staat.

Er zijn zoveel drastische, negatieve hervormingen doorgevoerd, onze sociale voorzieningen zijn zo drastisch afgebroken, echter een handjevol vluchtelingen hebben voorkomen dat hier aandacht aan is geschonken.

De media roept vluchtelingen! En heel nederland host er blindelinks achteraan.

En dat zijn we... blind!

Om het verhaal echter te belichten zoals het hoort, hier een korte samenvatting van de situatie.

Door de onrust in het Midden-Oosten is er een enorme vluchtelingenstroom van miljoenen mensen op gang gekomen. Dit is al minstens 5 jaar aan de gang. In eerste instantie kwam deze stroom uit in het midden oosten zelf.

De vluchtelingen belandden in overvolle vluchtelingenkampen in landen als Turkije, Jordanië, Egypte, Irak en Libië (ook in Afganistan en in Afrika zijn veel vluchtelingenkampen).

Omdat de kampen inmiddels overbevolkt zijn door vele honderdduizenden mensen, zijn er ziektes uitgebroken en is de voedsel- en watervoorziening een probleem geworden. Voedselhulporganisaties hebben dit jaar aangekondigd dat de voedsel- en waterrantsoenen gehalveerd moeten worden, omdat er niet genoeg meer  beschikbaar is. Hierdoor is het onmogelijk geworden om in de kampen te overleven. Het gevolg is dat deze mensen wederom een nieuwe haven moeten zoeken.

Turkije heeft inmiddels echt wel bijgedragen aan het opvangen van vluchtelingen door de oorlog in Syrië en heeft inmiddels meer dan 1 miljoen vluchtelingen binnen haar grenzen. Er is dan ook genoeg reden voor Turkije om te verwachten dat andere landen die zich in de oorlog mengen hun verantwoording gaan nemen om vluchtelingen op te vangen.

Naast Syrië zijn ook andere delen van het Midden-Oosten zeer gevaarlijke plaatsen om te leven. Daarbij wordt het slagveld alleen maar groter omdat de oorlog in Syrië en de strijd tegen IS zich alsmaar uitbreidt. Tevens willen steeds meer grootmachten zich mengen in de oorlog en de machtsstrijd die zich heeft ontwikkeld binnen en buiten de regio.

De ramp waar veel mensen bang voor waren is aan het uitkomen. Het Midden-Oosten valt langzaam uit elkaar door deze zogenaamde heilige oorlog, maar ook door de machtsstrijd tussen het Westen en het Oosten en onvrede van het volk zelf (de Arabische Lente). Door het instorten van oude dictaturen en intimiderende regiems, die al velen jaren aan de macht zijn geweest, is er anarchie uitgebroken in landen waar de mensen niet weten wat echte democratie is. De heilige oorlog zorgt echter voor een gevaar van binnen uit. Een leger dat zich gewetenloos heeft gericht op haar eigen bevolking wordt steeds groter. Door de waanzin van dictatuur, de oorlog tegen terreur, de aanval op dictators (strijd voor olie)  van het westen en de eeuwenoude geloofsstrijd is er een beest geboren in het Midden-Oosten.

ISIS, I.S., ISL... hoe u ze ook wilt noemen, deze strijders  zijn een dictatoriale beweging die met geweld een nieuwe wereld wil creëren. I.S. brengt uit naam van Allah een heilige oorlog steeds dichterbij met een terreur die haar gelijke niet kent en daarmee bij iedereen angst zaait. Alleen de dictators van oude regiems zullen niet geschokt zijn door de verhalen. Er is echter inmiddels voor veel mensen genoeg reden om te vluchten als ze horen dat I.S. eraan komt. 

(lees hier meer over de betekenis van de verschillende afkortingen voor de Islamitische staat I.S., ISIS of ISL)(klik)

Een verlaten dorp waarvan de enkele honderden inwoners allemaal gekruisigd op een heuvel staan, ergens in wat voorheen een provincie van Irak was, toont ons dat de wereld verdeeld is in verschillende tijdperken. Zoals door de Romeinen, de Noormannen en de nazi's zijn nu veel volken verplaatst. Vluchtelingen door oorlog en tirannie zijn niets nieuws en ze zijn niet overal ter wereld verleden tijd. Een leger van bloeddorstige Islam fanatici marcheert door het Midden-Oosten en roept bij velen de vraag op:”ben ik wel voldoende moslim?” Durf ik ze te trotseren met mijn vertrouwen in Allah? Daarbij is de alsmaar dreigende strijd met het Westen voor velen een reden om bang te zijn voor wat er boven hun huis vliegt, wat er in het volgende dorp gebeurt en wat de toekomst in petto heeft. Op veel plaatsen is dat zeker terecht aangezien het Westen nu in grote delen van Arabië bombardementen en drone-aanvallen uitvoert, regeringen instabiel zijn, er opstanden uitbreken en steeds meer groeperingen en landen meedoen of meehelpen. Of de westerse oorlogssteun echt helpt en of het niet vooral om een machtsvertoon gaat tegenover andere machtige landen dan die in het Midden-Oosten, laten we hier even buiten.

Een ding is zeker: er is al geruime tijd een grote oorlog aan de gang in dit gebied, met alle gevolgen van dien.

Wanneer je als vluchteling door vage figuren tegen betaling een plekje in een boot wordt aangeboden, lijkt dit je wellicht een goede oplossing. Hoe duur het ook is, dat bootje brengt je wel naar een veiligere wereld zonder overvolle vluchtelingen kampen. Misschien biedt het je zelfs de kans op een veilig en welvarend leven. Zo zien tienduizenden vluchtelingen die het kunnen betalen een kans om te vluchten uit het Midden-Oosten.

De wereld heeft nog nooit zoveel vluchtelingen gezien sinds de tweede wereld oorlog, maar liefst 60.000.000 mensen zijn wereldwijd op de vlucht of opgevangen in een van de velen vluchtelingen kampen.

(klik hier voor meer feiten en cijfers over het toenemende, wereldwijde vluchtelingen probleem)

Er wordt al geruime tijd gewaarschuwd voor een grote volksverhuizing als gevolg van de instabiliteit in onder andere het Midden-Oosten.

Het was al lang bekend dat de vluchtelingenkampen onleefbaar zijn geworden. De zogenaamde stroom vluchtelingen die richting Europa trekt is dus niet zomaar een onverwachte en spontane stroom vluchtelingen zoals de media vaak suggereren. De Europese regeringsleiders hadden dit allang aan kunnen zien komen maar staan nu ineens met de handen in het haar te wijzen naar elkaar om verantwoording te nemen en iets met deze vluchtelingen te doen. Feit is wel dat deze vluchtelingen nu naar het politiek verdeelde en economisch instabiele Europa komen, en dit veroorzaakt paniek.

Onze overheid heeft begin dit jaar nog de Brood-en bed instellingen gesloten en bewust gekozen voor het negeren van het (huur)woningtekort. Dit is dus weer typisch een geval waarbij het volk het zelf mag oplossen. De een in de vorm van verrechtsing, de ander in de vorm van een uitgestrekte helpende hand. Maar onze regering is nergens te bekennen!

Steeds meer gemeenten in Nederland willen een goed voorbeeld geven. In diverse gemeentes is al begonnen aan opvangprojecten. De SP is in veel gemeentes actief geweest om te zorgen dat deze vluchtelingen opgevangen worden met zo min mogelijk maatschappelijke schade zoals langere wachttijd voor huurwoningen. Zo is er op aandringen van de SP gebruik gemaakt van leegstaande kantoorpanden die tijdelijk zijn ingericht om in te wonen met speciaal aangelegd water en gas en sanitaire voorzieningen. Dit blijkt een geslaagd plan.                                                     

De gemeente Stichtse Vecht wil nu ook vluchtelingen opvangen en vraagt uw mening hierover. U kunt op deze site (klik) aan de gemeente laten weten hoe u ertegenover staat en welke onderwerpen volgens u extra aandacht verdienen bij de opvang van vluchtelingen. Daarbij wil de SP u laten weten dat de gemeente Stichtse Vecht een van de gemeentes is met de hoogste leegstand in Nederland vanwege alle lege kantoorpanden. Kantoorpanden die ook ingericht zouden kunnen worden voor opvang waardoor de wachtlijst voor huurwoningen niet in het geding hoeft te komen door opvang van vluchtelingen. We laten het aan u om dit ook aan te geven als u de enquête wilt invullen.

 

Door A. Van Der Dorst.

U bent hier