h

248 handtekeningen tegen verloedering Passage

30 december 2014

248 handtekeningen tegen verloedering Passage

Foto: Truke Noordenbos / SP

De SP heeft als speerpunt om zich in te zetten tegen de enorme leegstand waar onze gemeente mee te kampen heeft. Deze leegstand betreft grotendeels kantoorpanden, bedrijfspanden en nieuwe koopwoningen maar nu dus ook een winkelcentrum midden in een woonwijk van de gemeente. 

Dit was ooit een mooi functioneel winkelcentrum voorzien van alle nuttige winkels. Sinds een jaar of acht is het winkelcentrum langzaam gaan verpauperen. Allereerst was er een restaurant-café dat de deuren sloot. Dat pand staat sindsdien (acht jaar geleden) leeg. Een jaar of vijf geleden sloot ook een kledingzaak haar deuren. Drie jaar geleden vertrok de Etos. Twee jaar geleden vertrokken een kapper, een Mitra en een barbierszaak die veertig jaar op deze locatie heeft gezeten.

Van de dertien oorspronkelijke winkel ruimten staan er nu dus zes leeg.

Afgezien van de leegstand word het pand slecht onderhouden en lijkt het aan haar lot te zijn overgelaten. Er komen steeds meer signalen dat er iets niet goed gaat.

De SP Stichtse Vecht heeft deze signalen opgemerkt.

Daarom heeft de afdeling een buurtonderzoek gehouden en met ruim 100 omwonenden van het winkelcentrum gesproken.

Uit de gesprekken bleek dat men al vaker aan de bel heeft getrokken. Enkele jaren geleden kwam een groepje omwonenden bij elkaar om de gemeente te vragen de eigenaar van het centrum iets te laten doen aan het verpauperde gebied en de brandveiligheid van het pand. toen werd beloofd het pand op te knappen, de bomen met hun gevaarlijke wortels weg te halen en het onkruid te verwijderen. Tevens zouden de vuilcontainers van winkels binnen worden opgeslagen. Geen van de afspraken is echter nagekomen. De eigenaar heeft in de tussentijd wel een bouwvergunning gekregen. Hier was weerstand tegen vanwege de parkeergelegenheid en andere onbeantwoorde vraagstukken. Ondanks de protesten heeft de eigenaar toch een bouwvergunning van de gemeente gekregen. Het plan is om bovenop het complex appartementen te bouwen. Maar men wacht nu al twee jaar.

Volgens veel mensen zouden er meer praktische winkels bij moeten komen zoals een Hema, Drogist of een Action.

De SP heeft ook enkele ex-winkeliers van dit winkelcentrum geïnterviewd, en ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal.

Ze worden opgezadeld met te hoge huren en te lange contracten die hun toekomst onzeker maken. Daar komt de verpaupering van de locatie bij. De eigenaar van het winkelcentrum is niet bereikbaar en lijkt niet geïnteresseerd te zijn in het lot van zijn huurders en de gemeente doet niets.

Om een faillissement te voorkomen pakken de mensen hun biezen en proberen het elders opnieuw.

De kans is erg groot dat ook andere winkeliers eieren voor hun geld zullen kiezen en vertrekken.

De SP heeft met behulp van betrokkenen een petitie gehouden om de aandacht van de gemeente op het probleem te vestigen.  Op de site van de SP Stichtse Vecht hebben 245 mensen de petitie getekend (lees hier het commentaar). Deze petitie roept de gemeente op om iets te doen tegen de verloedering en leegstand van dit winkelcentrum.

Inmiddels hebben wij deze petitie inclusief het vele bijgevoegde commentaar van de ondertekenaars ingeleverd bij de gemeente en die heeft het vriendelijk ontvangen. (zie foto)

Foto: Truke Noordenbos / SP

Vervolgens zijn wij in gesprek gegaan met wethouder dhr. Pieter de Groene. Duidelijk werd dat de wethouder ook vindt dat het zo niet goed gaat. Hij ziet zichzelf echter niet in staat de eigenaar dingen te verplichten aangezien het zijn eigendom betreft. Volgens de wethouder worden er geen wetten of regels overtreden en kan er dus niets ondernomen worden.

Foto: Truke Noordenbos / SP

De SP is het hier niet mee eens en vindt dat de gemeente wel degelijk op diverse punten invloed kan uitoefenen en zelfs nieuwe afspraken kan maken met de eigenaar. Ten eerste kan er wel verplicht worden het pand te onderhouden. Ten tweede kan men een beroep doen op de plicht om de omgeving veilig te houden voor omwonenden en bezoekers, dus gevaarlijke boomwortels, onkruid en brandgevaar aanpakken.

De wethouder was het hier mee eens en gaf aan te zullen kijken naar de mogelijkheden om de verpaupering aan de buitenkant van het pand tegen te gaan en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Er is (sinds onze actie) begonnen met lichte reparaties aan de gevel en er schijnen een kaaswinkel en een drogist te komen. Het wordt afwachten wat er gebeurt. In ieder geval is dit volgens ons geen toeval, en denken wij dat onze campagne toch wel enigszins effect heeft gehad.

Wij blijven deze situatie in de gaten houden en zullen de gemeente als nodig op haar verantwoordelijkheid wijzen.

 

Reactie toevoegen

U bent hier