NIEUWE VERORDENING HUISVESTING STICHTSE VECHT
NIEUWE VERORDENING HUISVESTING STICHTSE VECHT
Eigenlijk is het triest dat er een speciale verordening nodig is om het kleine aanbod betaalbare woningen rechtvaardig te verdelen. Beetje vergelijkbaar met het ‘bonnensysteem’ uit de oorlog.
Wie hebben er eigenlijk last van het woningtekort?
De Woningnood bestaat vooral voor de gewone mensen met een normaal inkomen die in een betaalbaar koop- of huurhuis willen wonen
Welgestelden van binnen en buiten onze gemeente kunnen kiezen uit een overdaad van dure woningen in de vele villawijken van onze gemeente.
Ook is er een flink aanbod van tweede huizen op de mooiste plekken in onze gemeente.
Dus daaraan is echt geen tekort.
De nieuwe huisvestingverordening bevat goede uitgangspunten maar toch zijn de gemeenteraads- en commissieleden er bij herhaling op gewezen welke verbeteringen er volgens de SP mogelijk zijn.
Verbeteringen zijn nodig om met name de positie van woningzoekenden, van huurders en van de woningcorporaties te versterken.
Dat vraagt inderdaad een politieke keuze die ten koste gaat van de positie van particuliere verhuurders, van huisjesmelkers en grote verhuurmaatschappijen die ook zogenaamd sociale huur exploiteren maar vooral woningen verhuren om er fors op te verdienen.
Wat ons betreft zou een belangrijke verbetering al zijn om de nieuwe verordening in overeenstemming te brengen met de recent door de raad vastgestelde Woonvisie.
Deze voorwaarden zijn niet nieuw maar al eerder (juni 2020) vastgelegd in het Stedenbouwkundig kader Planetenbaan en Kwadrant van het Ruimtekwartier Maarssenbroek,
Maar volgens de nieuwe huisvestingverordening is een huurwoning met een aanvangshuur t/m de liberalisatiegrens al een sociale huurwoning.
Verder geldt geen enkele voorwaarde.
Dat betekent dat er opeens honderden woningen als “sociale huur” kunnen worden bijgeteld, die hoeven dan ook niet te worden bijgebouwd.
Deze luchtkastelen kunnen dan worden ingezet om nog minder dan de verplichte 30% sociale huur te realiseren.
Dat heet “Creatief boekhouden”,
in het uiterste geval kan dus zelfs een uitgewoond krot met een huurprijs op de liberalisatiegrens worden meegeteld als een sociale huurwoning.
Een verbeterde huisvestingverordening zou er ook voor kunnen zorgen dat huren van woningen die te hoog zijn volgens het (woning waardering) puntenstelsel worden teruggebracht naar het bij het puntenstelsel behorend niveau.
Tot slot zouden leegstaande (speculatie) panden niet aan de woningvoorraad kunnen worden onttrokken door zgn. anti kraakwachten. Dat laatste is trouwens een door de Regering ter harte genomen aanbeveling uit het rapport van de Verenigde Naties over de woningnood in ons land.
Helaas geen meerderheid voor deze aanpassingen en de voltallige gemeenteraad accepteerde de nieuwe Huisvestingverordening zonder deze aanvullingen.
Weer een gemiste kans voor onze woningzoekenden op Woningnet.
Reactie toevoegen