h

WONINGNOOD VERDWIJNT UIT KADERNOTA, MAAR OOK UIT STICHTSE VECHT ?

30 juni 2024

WONINGNOOD VERDWIJNT UIT KADERNOTA, MAAR OOK UIT STICHTSE VECHT ?

Foto: SP
TOT 2030 KOMEN ER IN STICHTSE VECHT 4398 WONINGEN BIJ.

Januari 2024 had Stichtse Vecht 28.814 woningen, dus eind 2030 zijn dat er  33.212.Voor wie? Waar is behoefte aan? Daar is onderzoek naar gedaan door de Gemeente, het Rijk, de Provincie , Bureau  Companen en Primos.

Zij hebben onderzocht wat de woonbehoefte in 2030  zou zijn en in de Woonvisie zijn de resultaten van die onderzoeken opgenomen. De resultaten?

  • 30% van de totale woningvoorraad moet in 2030 bestaan uit sociale huurwoningen
  • Ongeveer 20% van de totale woningvoorraad moet in 2030 bestaan uit betaalbare koopwoningen
  • Gemiddeld  ca 26,9 % van de totale woningvoorraad moet in 2030 bestaan uit middenhuur woningen,
  • Als gemiddeld  22,6% van de totale woningvoorraad  in 2030 bestaat uit dure vrije sector koop- en huurwoningen is dat voldoende om aan de vraag te voldoen.

Samengevat:

De Wethouder blijft eindeloos repeteren dat het hartstikke goed gaat met de woningbouw. Maar als het Collegebeleid niet wordt aangepast is de toekomst een stuk minder rooskleurig, vooral voor de woningzoekenden op Woningnet.

Zelfs als we alle  “zogenaamde”  sociale huurwoningen meetellen die de woningcorporaties niet willen overnemen  van de projectontwikkelaars van het Ruimtekwartier,  blijft het huilen met de pet op voor de wachtenden  op Woningnet. De woningcorporaties nemen ze niet over omdat ze niet voldoen aan de nieuwbouweisen voor een echte sociale huurwoning : Te duur, te klein, te slecht

Als het aan dit College van VVD, Lokaal Liberaal, D66 en Streekbelangen ligt is dit onze toekomst:

Onvoldoende betaalbare huur- , koop- en zorgwoningen die naar behoefte kunnen worden verdeeld in alle kernen. Jongeren, 1-en 2  persoons huishoudens, senioren, starters, gezinnen met een modaal inkomen zijn weer de klos.

Onbegrijpelijk dat een raadsmeerderheid het College steunt om  in het huishoudboekje van de gemeente, de Kadernota, geen aandacht te geven aan de woningnood die vooral mensen treft met een gewoon modaal,  CAO-inkomen.

Maar bouwen voor de welgestelden van buiten onze gemeente: Dat gaat hartstikke goed ! Daarin loopt dit College voorop ! Het ene na het andere bestemmingsplan wordt hiervoor aangepast en een bepaalde Arnhemse private projectontwikkelaar lijkt kind aan huis te zijn.

Blijkbaar is er zelfs genoeg geld om wat cadeautjes uit te delen aan degenen die dat het minst nodig hebben.

Op de nieuwbouw van een huis van 1 miljoen wordt de gemeentelijke heffing  (de leges) opeens met 4500 Euro verlaagd. En als grote bouwer of projectontwikkelaar bof je helemaal met dit College. Bouw je een woontoren van 50 miljoen?  Je hoeft dit jaar zomaar € 560.000 minder leges te betalen dan vorig jaar. Bouw je een woontoren van 100 miljoen? Dan betaal je zelfs 2,4 miljoen minder.

Maar 10.000 Euro voor een paar Dixies aan de Maarsseveense plas?
DAAR IS Geen geld voor !

Inderdaad Wethouders, het gaat hartstikke goed

 

Sociale huurwoningen zijn bestemd voor huishoudens met een bruto jaarinkomen tot  € 57.306,  en hebben een maximale huur van € 879,66  (prijspeil 2024), Betaalbare koopwoningen hebben een koopsom tot € 350.00, Middenhuur woningen, hebben een huurprijs tussen € 879,66 en  €1123 per maand.  (Met de wet huurregulering kunnen deze bedragen nog iets wijzigen.}, Dure vrije sector koop- en huurwoningen hebben geen koop of huurmaximum

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier