h

College noemt ontbreken van 206 sociale huurwoningen in Park Avenue 'Een nuanceverschil'.

13 oktober 2023

College noemt ontbreken van 206 sociale huurwoningen in Park Avenue 'Een nuanceverschil'.

Foto: SP

Het College heeft bij behandeling van de Woonvisie 2024-2030 steeds volgehouden dat Edelwonen in  Park Avenue 100% sociale huurwoningen verhuurt. Dat zijn dus 295 sociale huurwoningen.

SP, PvdA en Groen Links hebben hierover in september al kritische vragen gesteld, nadat zij een onderzoek hielden in deze drie omgebouwde kantoorpanden aan de Planetenbaan. Hierbij bleek o.a. dat de meeste ondervraagden kale huurprijzen betalen boven de sociale huurgrens.

Ook bewoners van Park Avenue lieten hun verbazing horen tijdens de Commissie- en raadsvergadering over de nieuwe Woonvisie. Ze meldden daarbij ook veel klachten over de slechte woonomstandigheden en de torenhoge servicekosten van deze omgebouwde kantoorpanden met energielabel A. De firma Edelwonen, die de woningen verhuurd is voor hen onbereikbaar.

Nu, maar wel nádat die Woonvisie is vastgesteld, erkent het College uiteindelijk dat het aantal sociale huurwoningen in Park Avenue niet klopt.

Slechts 30% van de 295 woningen moet minimaal als sociale huurwoning beschikbaar zijn.   Dat zijn dus 89  woningen in plaats van 295. Deze woningen worden via woningnet verhuurd.

Dit betekent dat er 206 sociale huurwoningen minder zijn in Park Avenue, dan in de woonvisie en kaderstellende stukken over het Ruimtekwartier staat. Het College noemt dat in de late beantwoording van de vragen 'een nuanceverschil'.

De SP vraagt het College nu waar en wanneer dit ‘nuanceverschil’ bijgebouwd gaat worden. En of er in deze gemeente op gebied van het sociale huurbestand nog meer nuanceverschillen gaan opduiken.

 Het College geeft in de benantwoording van de vragen ook toe geen sancties te hebben opgesteld, als commerciële bouwers en verhuurders zich niet aan de afspraken houden.

De huurders van Park Avenue worden voorlopig door het College met hun klachten doorgestuurd naar de huurcommissie en de kantonrechter omdat  de wet “Goed Verhuurderschap”  nog niet in werking is hier.

Voor de verdere ontwikkeling van het Ruimtekwartier gaat het College opnieuw in zee met de firma Bouwhuis (eigenaar van Edelwonen). Wie of wat er daarna gaat verhuren, daar lijkt dit College zich minder druk om te maken. Edelwonen heeft de panden inmiddels doorverkocht aan buitenlandse investeerder Catella.

Net als in het sprookje van de 3 biggetjes laat dit College zich gemakkelijk omver blazen door het winstbejag van de commerciële partijen. Sociale huurwoningen van stro en hout dus, geen blijvende  kwalitatieve betaalbare woningbouw die bestand is tegen het flucturenen van de markt en het stijgen en zakken van de aandelenkoersen.

De opzettelijk trage en nonchalante beantwoording van onze vragen geeft de SP weinig vertrouwen in de wil en daadkracht van dit rechtse College (en de meerderheid van de gemeenteraad), om de woningnood in Stichtse Vecht écht aan te pakken.

Reactie toevoegen

U bent hier