h

PARK AVENUE 100% SOCIALE HUUR????

15 september 2023

PARK AVENUE 100% SOCIALE HUUR????

Foto: Gemeente SV / Ontwikkelkader gemeente SV

De gemeenteraad in Stichtse Vecht buigt zich in de maand september over een nieuwe woonvisie. Hierin bouwen woningbouwcorporaties Portaal en Vecht en Omstreken een gering aantal sociale huur bij. Het grootste aandeel nieuwe sociale huur wordt overgelaten aan de markt, dus commerciële bouwers en verhuurders.

Een goed moment om de 294 sociale huurwoningen in Park Avenue, Planetenbaan 20, 40, 60  van commerciele verhuurder Edelwonen eens wat beter te bekijken. De SP, Groen Links en de PvdA zijn daar op 26 augustus met zo’n 25 bewoners in gesprek gegaan

'Hoe is het nou om in zo’n commerciële sociale huurwoning te wonen?'

Bewoners reageerden verbaasd over de benaming ‘sociale huur’ want de kale huur is bij de meesten 870 euro per maand. Voor een gering oppervlak. De toewijzing verliep bij hun woning niet via Woningnet maar via Edelwonen. Er werd een minimaal inkomen geëist i.p.v. een maximaal inkomen, zoals bij sociale huur gebruikelijk is. Huurtoeslag is niet mogelijk.

De wethouder gaat deze zaak onderzoeken.

Maar de bewoners hadden nog meer te melden: Ze klagen al sinds de oplevering van Park Avenue over de veel te hoge temperaturen in hun woning. Dit waren vroeger kantoren met veel glas. Er is een constructie gemaakt waarbij er maar één raam (in de slaapkamer) een klein beetje open kan, dus ventileren is niet mogelijk. Op zomerse dagen wordt het binnen snel 40 graden, en moeten mensen hun huis ontvluchten.

Ook zijn ze niet blij met de hoge service kosten van ongeveer 230 euro per maand. En dan moet men voor een parkeerplaats en een berging nog bij betalen. Begin september lag er ook weer een forse nabetaling over 2022 voor gas, water en licht op de deurmat. ‘En dat terwijl de verwarming per jaar 6 maanden uit blijft en je maar kort warm water hebt, en daarna zeker 6 uur moet wachten”, verzucht een bewoner. De nabetalingsnota komt 2 maanden te laat, maar dient toch voor 1 januari 2024 betaald te worden.

Er zijn mensen die niet weten waar ze het geld zo snel vandaan moeten halen.

Het lukt bewoners niet om verhuurder Edelwonen te interesseren voor hun klachten. Even Apeldoorn bellen heeft hier geen zin. (hoofdkantoor Edelwonen), emails worden niet beantwoord, als je perse de eindafrekening van gas water en licht wil inzien, moet je naar Apeldoorn afreizen, maar zonder fotocamera.

In het College van Stichtse Vecht is na de laatste commissievergadering over de woonvisie enige onrust ontstaan omdat 10 bewoners naar het gemeentehuis waren gekomen om te vragen of ze nu wel of niet in sociale huur wonen. En wat er gedaan kan worden aan hun klachten. En ook omdat de temperatuur in het Koetshuis te Breukelen een stuk aangenamer is dan op de Planetenbaan.

De SP dient samen met Groen Links en de PvdA een aantal moties en amendementen in bij de woonvisie om duidelijk te maken dat ook commerciële verhuurders zich aan de regels voor sociale huur moeten houden. En ook aan de kwaliteitseisen voor de middenhuur. Verder vragen wij het College op welke manier zij haar invloed nu kan aanwenden om deze bewoners van Park Avenue zo snel mogelijk te helpen bij hun gezamenlijke klachten. Tenslotte vragen we het College of deze ex kantoorpanden met (financiële) hulp van provincie en gemeente tot woningen zijn omgebouwd en welke afspraken daarbij zijn gemaakt. En hoe het mogelijk is dat je in een woningen met energie label A zoveel extra servicekosten moet betalen.

Edelwonen lijkt ook betrokken te zijn bij de verdere verhuurplannen in de woonvisie. Nog een reden om deze punten nu goed vast te leggen.

In Stichtse Vecht is nog geen meldpunt geopend in het kader van de wet Goed verhuurderschap. Met de ruimte die de gemeente gaat geven aan de commerciële bouw en verhuur, is dat hoog nodig!!

 

Reacties

Commerciële oplichting!

Reactie toevoegen

U bent hier