h

DE GROTE-WONINGNOOD-VERDWIJN-TRUC VAN STICHTSE VECHT

3 augustus 2023

DE GROTE-WONINGNOOD-VERDWIJN-TRUC VAN STICHTSE VECHT

Foto: SP

Stel:

  • Je bent 18 , je wilt binnenkort op jezelf gaan wonen en je schrijft je in op Woningnet voor een sociale huurwoning van de corporaties.
  • Of je bent al wat ouder, de kinderen gaan binnenkort de deur uit en je schrijft je alvast in voor een kleinere sociale 1 of 2 persoons huurwoning van de corporaties.
  • Of jullie wonen samen, willen een gezin stichten en schrijven je in op Woningnet voor een sociale 1-gezins huurwoning van de corporaties.
  • Je woont in je uppie maar wil op termijn gaan samenwonen dus je schrijft je in op Woningnet voor een 2-persoons sociale huurwoning van de corporaties.

 Allemaal verschillende redenen maar zijn er ook overeenkomsten?

  • Jullie hebben allemaal een inkomen onder de inkomensgrens van bruto 48.625 per jaar,  inclusief vakantiegeld, toeslagen uit nacht- en weekendwerk of  onregelmatige diensten.
  • De maximale hypotheek die je bij een bank kan krijgen  is ca 200.000, niks te vinden dus.
  • Jullie weten dat je de eerste 5 jaar toch niet aan de beurt komt via Woningnet en dat het daarom niet zoveel zin heeft om al te reageren op het handjevol sociale huurwoningen (in 2022 nog geen 20 per maand) dat wordt aangeboden en toegewezen in Stichtse Vecht.
  • Als je reageert op een woning zie je dat de slaagkans(nu 0,4% ) telkens zakt i.p.v. stijgt, en dat elke keer meer als 200 mensen reageren op 1 officieel aangeboden woning en als er een woning wordt verloot er soms bijna 1000 gegadigden zijn.

Toch valt het allemaal nog mee met de woningnood volgens  het College 

Ze hanteren hiervoor een “nieuwe” rekenmethode:  De eerste vijf jaar waarop je ingeschreven staat, tellen ze gewoon niet mee. Dan blijven er ineens van de bijna 9000 woningzoekenden nog maar 4000 over en blijkt de wachttijd 5 jaar te zijn in plaats van 13 jaar.

Die eerste 5 jaar wordt dan “inschrijftijd” genoemd en pas als je hebt gereageerd  kom je in het groepje “zoektijd”. Deze nieuwe berekening onderbouwt de gemeente met creatief shoppen bij cijfers van de RWU ( Regioplatform Woningcorporaties Utrecht) en de provincie Utrecht.

Op onze vraag of het College het met ons eens is  dat er sprake is van een woningnoodcrisis in onze gemeente, antwoordt het College dat zij niet weet welke crisismaatregelen genomen moeten worden.

Maar het is duidelijk dat het huidig  gemeentebestuur niet geinteresseerd is in de voorgestelde maatregelen die in het gezamenlijk Woonmanifest van de SP, PvdA en GroenLinks worden genoemd.

Wat zegt de Provincie?

In de provinciale woningmarktmonitor van Utrecht staat dat een actief woningzoekende in Stichtse Vecht nog altijd een wachttijd heeft van 13,5 jaar gemiddeld. En dat er momenteel 8350 actief woningzoekenden geregistreerd staan  voor een woning in ons mooie Stichtse Vecht.

Deze cijfers kloppen dus niet met wat het College van Stichtse Vecht nu beweert.

De SP vreest dat de cijfers van de provincie Utrecht realistischer zijn.

En er dus wel degelijk sprake van Woningnood in Stichtse Vecht.

De overgrote meerderheid van woningzoekenden op Woningnet ervaart als  wachttijd de periode vanaf inschrijving tot het moment dat ze een huurwoning van de corporatie woning kunnen betrekken.

                Hieronder de cijfers van de Provincie Utrecht over Stichtse Vecht

 

Reactie toevoegen

U bent hier