h

WONINGCORPORATIES BUITEN SPEL IN HET RUIMTEKWARTIER

31 mei 2023

WONINGCORPORATIES BUITEN SPEL IN HET RUIMTEKWARTIER

Foto: SP

Waarborgen dat sociale huur in het Ruimtekwartier door commerciële verhuurders moet voldoen aan dezelfde  voorwaarden als de woningcorporaties? Daar  had de  raadsmeerderheid geen trek in en stemde massaal tegen onze motie die daarom vroeg.

Alleen PvdA , GroenLinks en het Vechts Verbond (mede-indieners) waren ervoor.

Daarmee heeft deze raadsmeerderheid bereikt dat de woningcorporaties nauwelijks betrokken worden bij de sociale huur in het grootste woningbouwproject van Stichtse Vecht.

Dezelfde voorwaarden? 

Dat gaat niet alleen over de grootte, de kwaliteit of het aantal woningen maar ook  over het passend toewijzen waarbij het overgrote deel van de sociale huurwoningen betaalbaar moet zijn voor mensen met recht op huurtoeslag.

De RWU (16 samenwerkende woningcorporaties in de provincie Utrecht) waarschuwde al eerder dat een gemeente 2-deling in de hand werkt als sociale huur zonder bovengenoemde voorwaarden wordt ondergebracht bij commerciële verhuurders.

Maar ja, de rechtse raadsmeerderheid weet het natuurlijk beter dan de 16 samenwerkende woningcorporaties. Want, waarschijnlijk nog betoverd door de fraaie 3D plaatjes  van de projectontwikkelaars en de geruststellende  praatjes van de wethouder accepteerden ze kritiekloos dat er geen waarborgen nodig zijn om de sociale huur door commerciële verhuurders te verkopen als échte sociale huur is.

Doen wat je belooft? Hoe zat het ook alweer met het antwoord op onze vraag  vorig jaar of de sociale huur in de Planetenbaan(Ruimtekwartier)  wordt toegewezen aan de woningcorporaties? Dat werd glashard bevestigd door het College.  Maar omdat de nieuwe woonvisie er nog niet was zou het juridisch moeilijk afdwingbaar zijn. We zijn nu 9 maanden verder en het College is nog geen steek opgeschoten met het  “juridisch”  mogelijk maken. Maar nu blokkeert zelfs de raadsmeerderheid de mogelijkheid om af te dwingen dat de “sociale” huur  van de commerciële verhuurders moet voldoen aan dezelfde eisen die aan de woningcorporaties worden gesteld. En alleen na uitdrukkelijke toestemming van de projectontwikkelaars  mogen de woningcorporaties, zij het voor spek en bonen, ook meedoen. De commerciële verhuurders zijn logischerwijs vooral geinteresseerd in financieel resultaat en minder in maatschappelijk resultaat.

Wat is de grootste groep woningzoekenden in Stichtse Vecht?

Inmiddels is in Stichtse Vecht het aantal actief woningzoekenden naar een sociale huurwoning op Woningnet het eerste kwartaal van 2023 alweer met ruim 750 toegenomen tot bijna 9000.

En de corporaties hebben hier totaal nog geen 7000 woningen.  Door het grote tekort aan corporatiewoningen in onze  gemeente komt  de oplossing van de woningnoodcrisis voor de meest gedupeerden geen stap dichterbij.  Maar deze 9000 woningzoekenden horen niet tot de doelgroep van het College en hun applausmachines in de raad.

In elk geval is nu wel voor iedereen duidelijk in welke partijen de tegenstanders van betaalbare huren huizen!

Reactie toevoegen

U bent hier