h

GESLAAGDE AVOND POLITIEK CAFE “WONINGNOOD IN STICHTSE VECHT”

11 mei 2023

GESLAAGDE AVOND POLITIEK CAFE “WONINGNOOD IN STICHTSE VECHT”

Foto: SP

Op 10 mei wisten zo’n 50 bezoekers de weg te vinden naar café de Eendracht om met elkaar te praten over de woningnood in Stichtse Vecht.  Paulus Jansen in zijn rol van oud directeur van de Woonbond  en voormalig SP wethouder Wonen in Utrecht, legde nog eens haarscherp uit waarom sociale huur bij de woningcorporaties thuis hoort en niet bij commerciële verhuurders.

Ook gedupeerden van de woningnood deden hun vaak schrijnend verhaal.

Een woningzoekende vertelt: “Ik woon met twee kinderen al een paar jaar in een huurwoning van 1150 euro per maand kale huur.  Het water staat mij aan de lippen, ik kan niet meer”.  Ze staat al meer dan 8 jaar ingeschreven bij Woningnet.

Een oudere man: “Sinds mijn vrouw is overleden wil ik mijn gezinswoning van Portaal best ruilen voor een seniorenwoning in de omgeving.  Maar dat is niet te vinden of niet te betalen”.

Ook jongeren komen aan het woord:  “Sinds de anti-kraakwet is er veel meer leegstand. Vanwege de woningnood handhaaft gemeente Utrecht niet, als lang leegstaande panden gekraakt worden. Daar kan Stichtse Vecht, met veel leegstaande bedrijven en woningen en 14 jaar wachttijd voor sociale huur, een voorbeeld aan nemen. Onder het motto: Nood kraakt wet”.   Een leegstandsverordening kan ook helpen de leegstand tegen te gaan.

 

Vele aanwezigen zijn het erover eens dat er in Stichtse Vecht te veel woningen voor winst gebouwd worden in plaats van voor betaalbare volkshuisvesting.

Na de pauze is het woord aan fractieleden van Groen Links, PvdA en de SP, zij verwachten de nieuwe woonvisie in het tweede kwartaal van 2023 in de raad.

In Stichtse Vecht moet die nieuwe woonvisie volgens deze partijen en het publiek, gebaseerd zijn op het oplossen van de woningnood.

Groen Links, de PvdA en de SP beloven in de gemeenteraad hiervoor gezamenlijk op te trekken.

Al met al een geslaagde en inspirerende avond.

Reacties

Er moeten meer betaalbare woningen in Maarssen gebouwd moeten worden.
Onze dochter van bijna 27 jaar woont nog thuis.

Mijn bevindingen op woningnet zijn dat bijna alle eengezinswoningen ineens allemaal €808 kosten. Appartementen zijn bijna altijd senioren woningen. En er word nog steeds erg veel verhuurt dat niet op woningnet is geweest aan statushouders. Er komt al zo weinig op woningnet. En als er dan eindelijk nieuw gebouwd gaat worden is dat sociale en dure koopwoningen zoals in haagstede. Schandalig jongeren moeten vanaf hun 18de ingeschreven staan om vervolgens nog tot minimaal hun 30ste thuis te blijven wonen.

Reactie toevoegen

U bent hier