h

SP TEGEN WONINGBOUW HAARRIJNWEG IN MAARSSENBROEK ?

16 december 2022

SP TEGEN WONINGBOUW HAARRIJNWEG IN MAARSSENBROEK ?

Foto: google earth

 

GEEN GROND?

De gemeente heeft 5800 m2  grond aan de Haarrijnweg in Maarssenbroek.  Portaal wil daar 13 woningen bouwen: 6 sociale huurwoningen (units 50m2 per stuk) voor begeleid wonen en 7  “middenhuur” woningen met een kale  starthuur van maximaal 985 Euro per maand. Dit zijn dus geen sociale huurwoningen.

Ongeveer de helft van de 5800m2 grond is bestemd voor 13 huurwoningen, met voorzieningen zoals tuinen, parkeren, schuren , wegen , achterom-paden en openbaar groen. Het is geen overdreven luxe maar tot zover steunt de SP het plan wel.

EN DE REST VAN DE GROND?

Op de andere helft van de grond komen 4 dure koopwoningen. Beter gezegd paleisjes en alleen maar betaalbaar voor zeer kapitaalkrachtigen voor wie  er geen wachtlijsten of woningnood bestaan. In en buiten onze gemeente staan er al voldoende van dit soort optrekjes te koop. Toch gaat de gemeente vervolgens de grond bestemmen voor 4 dure koopwoningen in plaats van meer betaalbare woningen .

Foto: sab

BOUWEN, MAAR VOOR WIE ?

De meeste partijen in de gemeenteraad roepen de laatste tijd  in koor “bouwen, bouwen, bouwen”. Maar de meesten geven niet thuis als wij vragen “Bouw vooral voor de 8000 bij Woningnet ingeschreven woningzoekenden in onze gemeente”.

Dan regent het opeens problemen, bezwaren, moeilijkheden, onmogelijkheden, kanniks, wilniks, en magniks om maar aan te tonen dat het echt niet kan.

De meeste van de woningzoekenden op Woningnet staan volgens ons echt niet te wachten op onbetaalbare koopwoningen.

Onze jongeren vertekken uit de kernen, veel ouderen kunnen niet doorstromen, veel gezinnen zijn te klein behuisd en er is onvoldoende woningvoorraad om renovatieprojecten uit te voeren zonder voorafgaande herhuisvesting.

Dan presteert dit College het ook om nog geen 50 woningen per jaar door de gezamenlijke corporaties te laten bouwen.

In dit slakkentempo duurt het 160 jaar voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt.

 

WAAROM WACHTEN?

Technisch is er geen enkele noodzaak om met de bouw van de 13 woningen van Portaal te wachten op de ontwikkeling van de overige gemeentegrond. Er wordt vaak geklaagd over het gebrek aan grond om betaalbare huur en koop te realiseren.

Maar als je met belastinggeld grond opkoopt en het vervolgens weer verkoopt om 4 onbetaalbare koopwoningen neer te laten zetten bewijs je de woningzoekenden geen dienst.

Foto: SP

WAT WIL DE SP MET DIT PLAN?

  • Het totale kavel bouwrijp maken en de zettingsperiode gebruiken om de ruwbouw te realiseren.
  • De 13 huurwoningen van Portaal  versneld en zoveel mogelijk geprefabt te laten bouwen.
  • De rest van het kavel , met of zonder Portaal, ontwikkelen met betaalbare koop en huur voor de inwoners van onze gemeente

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier