h

SP TEGEN WONINGBOUW EN ZONNE ENERGIE?

15 december 2022

SP TEGEN WONINGBOUW EN ZONNE ENERGIE?

Foto: google earth

 

In de raadsvergadering van 20 december wordt besloten of de  agrarische bestemming van  het perceel Westbroekse Binnenweg 86-88 wordt gewijzigd naar woningbouw en zonneweide.

Klinkt sympathiek.

Maar wat levert het op voor de duizenden wachtenden die al jaren ingeschreven staan bij Woningnet voor een betaalbare huurwoning in onze gemeente?   Wat levert het op aan betaalbare koopwoningen voor de mensen die met een bruto jaarinkomen net even boven de grens van de sociale huur zitten?

Het antwoord is duidelijk.

Het hele plan levert 4 peperdure, onbetaalbare kasten van huizen op en de rest van het perceel wordt volgezet met zonnepanelen.

Foto: google maps

ZO MOOI IS HET OF WORDT HET…???

Foto: SP

Dus:

  • De woningen zullen flinke winstobjecten zijn voor een projectontwikkelaar.
  • Mogelijke verkoop van grond met een woonbestemming zal aanzienlijk meer opleveren dan grond met een agrarische bestemming.
  • De zonneweide  kan door de eerste de beste energiecowboy worden uitgebaat .

 

Samenvattend:

Dit plan levert geen enkele bijdrage aan de oplossing van kolossale woningnood onder jongeren, ouderen, gezinnen of alleenstaanden in Stichtse Vecht.

 

SP TEGEN ZONNE ENERGIE?

Het hier geplande  zonneveldje helpt niet om de energierekening te verlagen in de meeste slecht geisoleerde woningen in onze gemeente.

Het College lijkt ook vergeten dat ze in 2019 beloofde om 79% van de totale energietransitie te realiseren met zon op daken, duurzame warmte, besparingen op verbruik en isolatie.

De resterende energievraag zou  als sluitstuk,  en niet als startsein  worden opgewekt met 310 ha zonneweiden (of 24 windmolens).

Tot op heden is er nog weinig terecht gekomen van die 79% ambitie,  hangt het College achterover en laat het over aan particuliere initiatieven om natuur of landbouwgrond op te offeren aan zonnevelden.

Ondanks bovenstaande en mits de gemeente de juiste procedures heeft gevolgd heeft de SP geen bezwaar om alleen ter plaatse van de aanwezige kassen zonnepanelen aan te brengen.

Foto: Langendijk Tuin en Landschapsarchitecten

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier