h

SCHANDALIG HOE PORTAAL EN GEMEENTE SAMEN SPANDEN OM IN DE WINTER EEN HUURDER OP STRAAT TE LATEN BELANDEN.

1 december 2022

SCHANDALIG HOE PORTAAL EN GEMEENTE SAMEN SPANDEN OM IN DE WINTER EEN HUURDER OP STRAAT TE LATEN BELANDEN.

Foto: RTV Stichtse Vecht / RTV Stichtse Vecht

HUISUITZETTINGEN.

Meestal het gevolg van ontoelaatbare overlast, van criminele aktiviteiten zoals een hennepplantage op zolder, illegaal gokken, verboden vuurwerkopslag, van risicos op brand ed , illegale onderhuur, huurachterstanden en dat soort zaken. Maar Evert, een Maarssenaar die sinds zijn geboorte bij zijn ouders in  een sociale huurwoning van Portaal woont en al 19 jaar staat ingeschreven bij Woningnet voor een sociale huurwoning, heeft zich hieraan niet schuldig gemaakt. Toch eist Portaal dat hij de woning verlaat en geeft de Gemeente hem geen huisvestingsvergunning

ZIJN MISDAAD?

Hij heeft zijn moeder, die sinds 2013 alleenstaand is, als mantelzorger ondersteund en is in de woning bij haar blijven wonen.

DE MISDAAD VAN ZIJN MOEDER?

Zij werd ouder en kon daar niet kan blijven wonen en was het beter voor haar om naar een aangepaste ouderenwoning te verhuizen.Portaal heeft deze bejaarde bewoonster een seniorenwoning aangeboden en maar dan moest zij binnen 2 dagen de huur opzeggen van de woning waar zij haar hele leven met haar zoon heeft doorgebracht.

Foto: SP

DE STRAF.

Portaal wil dat de woning direct werd ontruimd, dus ophoepelen met je hele hebben en houden! Volgens Portaal is er geen sprake van een duurzaam en  gemeenschappelijk huishouden ondanks  dat zij samen alles betaalden zoals huur , gas ,water, licht, gemeentebelasting, waterschapsbelasting. Waar haar zoon dan naar toe moest was interesseerde Portaal niets.  Een dakloze meer of minder, het zal Portaal een zorg zijn, dat zoekt de gemeente zelf maar uit.

GEEN MAK SCHAAP!

Maar zo gemakkelijk liet Evert zich niet wegsturen. De zaak kwam onder de rechter, tot ergernis van Portaal en de Gemeente. In die periode bleef Evert daar wonen, betaalde de huur, de gemeentebelasting, de waterschapsbelasting, gas licht en water.

ROL GEMEENTE

Ook de gemeente speelt hier een  dubieuze rol en weigert Evert een huisvestingsvergunning te geven. Maar ja, die bevoegdheid om huisvestingvergunningen af te geven heeft de gemeente overgedragen aan Portaal. Dus officieel bestaat deze geboren Maarsenaar niet als inwoner. Wij vinden dat de gemeente wel erg makkelijk de oren laat hangen naar de wensen van Portaal, de woningcorporatie die in Stichtse Vecht regelmatig het nieuws haalde en meestal niet in positieve zin.

Maar zowel de Gemeente als Portaal vinden juridische procedures belangrijker dan naar menselijke oplossingen zoeken. Zij weten dat ze rechtzaken meestal winnen omdat zij een legertje juristen, tijd en geld hebben voor dit soort klusjes.

De gemeente houdt dagelijks klaagzangen over het personeelstekort van de ambtelijke organisatie maar heeft blijkbaar wel tijd over om zich bezig te houden met dit soort juridische spelletjes.

ONDERSTEUNING?

Als SP Stichtse Vecht vroegen wij al in juni 2021 aan alle politieke partijen: “Willen jullie, samen met ons, aan Portaal vragen om in goed overleg met deze huurder, een oplossing  te zoeken”. Waarschijnlijk omdat vrijwel geen enkel gemeenteraadslid of wethouder zelf ooit heeft ervaren wat het betekent om uit je woning te worden gezet waar je 37 jaar hebt gewoond, kregen we niet eens antwoord op onze vraag.

De hele zaak is nu, na ruim een jaar onder de rechter, beslist in het voordeel van Portaal en de Gemeente.

Evert: “Portaal weet dat ik al 19 jaar  sta ingeschreven als woningzoekende en meldde me dat ik bovenaan de wachtlijst sta voor een passende twee- of driekamerwoning. Maar mij is nooit zo’n  woning aangeboden in Maarssen.  Er waren ook geen passende woningen beschikbaar op Woningnet waar ik op kon reageren. En als ik al reageerde bleek ik ergens op plek 100 te staan in plaats van boven aan de wachtlijst”.

Foto: SP

Evert kan nog in hoger beroep gaan, maar Portaal liet weten:  

Als je dat doet, zetten we je moeder op straat.

De frustraties bij een aantal Portaalmanagers zijn blijkbaar zo groot dat zij zelfs de bejaarde moeder van Evert, die ook bij Portaal aan aangepaste woning huurt, bedreigt met huisuitzetting om maar hun gelijk te halen.  

Evert wil uiteraard niet dat zijn moeder dit overkomt en ziet af van in beroep gaan.

Per 1 december, midden in de winter,staat hij dus op straat en heeft Stichtse Vecht  er weer een dakloze bij. En Portaal heeft er weer een goed onderhouden leegstaande woning bij in deze buurt waar volgens bewoners inmiddels al meerdere woningen leegstaan.

Foto: RTV Stichtse Vecht / RTV Stichtse Vecht

Het gemeente bestuur moet zich diep  schamen dat ze het zover laat komen. 

En maar doorleuteren over maatwerk, burgerparticipatie, gebiedsregie, bewonerspanels of buurttafels. Blijkbaar vinden Collegeleden het belangrijker om  lachend en handjesschuddend op de foto in de  (met belastinggeld betaalde gemeente advertentiepagina)  VAR te staan dan echt op te komen voor inwoners die in de knel komen.

VOORAL MENSELIJKHEID EN SOLIDARITEIT IS VER TE ZOEKEN IN DEZE GEMEENTE !!

Reactie toevoegen

U bent hier