h

DE VECHT IS ER VOOR ONS ALLEMAAL !!

18 oktober 2022

DE VECHT IS ER VOOR ONS ALLEMAAL !!

Foto: SP

Langs de Vecht staan veel kapitale buitenplaatsen. Overblijfselen uit de koloniale tijd toen 17e Eeuwse VOC handelaren en kooplieden schatrijk werden van koloniale roof- en plundertochten in “de Oost” en de slavenhandel naar “de West”.

Foto: SP
Het Zandpad en de oeverbermen zijn vaak nog steeds eigendom van de bewoners van de grotere en kleinere optrekjes langs de Vecht.   Zij mogen daarom langs de Vecht borden met “verboden toegang of   prive ”,  hekwerken,  heggen,  particuliere zwem-en-bootsteigers, dicht struikgewas, meerpalen  en soms  complete boothuizen of overkappingen neerzetten. Gevolg is wel dat onze Vecht op steeds minder plaatsen zichtbaar en bereikbaar wordt. Alleen al tussen de Vechtbrug in Breukelen en de Diependaalsedijk in Maarssen zijn er al ruim 70 privé bootsteigers, vaak met een zwemtrapje. Er komt een nieuw bestemmingsplan voor de Vecht en aanwonenden van de Vecht komen naar vergaderingen van de raadscommissie om hun wensen kenbaar te maken.  Die wensen bestaan vooral uit grotere boten aan hun privésteigers  Veel gemeenteraadsleden spannen zich in om deze aanwonenden te helpen om hun wensen te realiseren.

Foto: SP

SP wijst de gemeente ook op andere  belangen                                Veel  inwoners van onze gemeente zouden al blij zijn als ze met een rubber bootje van 3 meter ergens de Vecht op konden. Of als je vanuit je rolstoel of scootmobiel op een steigertje ergens een hengeltje kon uitwerpen.  Of dat je tijdens een wandeling of fietstocht even op een bankje kan genieten van het uitzicht.  Of dat je je kano even kon aanleggen op plekken “verboden aan te meren”. Of dat je op een warme dag gewoon even een duik kan nemen en ook weer via een zwemtrapje op de kant kon klimmen. Je zou verwachten dat in het nieuwe bestemmingsplan de gemeente ook de belangen zou behartigen van  mensen die vaak niets meer hebben dan een balkon waar nauwelijks een opblaasbadje voor de kinderen past.

Foto: SP

Is de gemeente er ook voor ons?

Foto: SP
In het nieuwe  bestemmingsplan is   er totaal niets geregeld aan voorzieningen voor onze inwoners die geen vrijstaand huis met een grote tuin, met een sloep, jacht, berm, of steiger aan de Vecht bezitten. De  toegang tot de Vecht voor onze inwoners wordt steeds meer belemmerd door al die privé  uitspanningen en er zijn al veel te weinig voorzieningen voor wandelaars, fietsers, hengelaars, kanoërs, of zwemmers.  Ook de hengelsportverenigingen met soms eeuwenoude visrechten ervaren dat er steeds minder stroken obstakelvrij worden gehouden.

Wie deze zomer De Strook, het onbetaalde deel van de Maarsseveenseplassen of de Haarrijnse plas bezocht weet hoe druk het daar kan zijn.

Niet zo vreemd want volgens onderzoek van het Provinciebestuur heeft onze provincie een tekort aan vrij toegankelijk recreatie- en zwemwater. Mensen gaan zelfs zwemmen op plekken die eigenlijk gevaarlijk zijn. Een kaartje voor het strandbad Maarsseveen kost nu al 5,50 Euro en met je gezin wekelijks een dagje daar naartoe is voor veel mensen toch te prijzig.

Te weinig voorzieningen voor niet grote-bootbezitters.                        We vroegen tijdens de commissievergadering van 5 oktober aan de wethouder:  “Wanneer gaat  het gemeentebestuur zich inzetten voor meer vrij toegankelijke recreatie mogelijkheden aan de Vechtoevers zoals een bankje, zwem, vis, kano steigertjes of grasveldjes?” D’66 en de VVD waren zowieso tegen het plan om de eigen inwoners  een paar recreatiesteigertjes te gunnen. De komende gemeenteraadsvergadering van 1 november gaan we het daarom weer op de agenda zetten

De SP wil recreatie steigers in de Vecht.

Foto: SP
Voor publiek gebruik minimaal 3 recreatiesteigers in de Vecht.Dus geen bootaanlegsteigers. De steigers moeten een zwemtrap hebben en er moet een  afvalbak, fietsenrek en zitbank in de direkte nabijheid aangebracht zijn.De steigers moeten toegankelijk zijn voor rolstoel en scootmobielgebruikers.

 

Reactie toevoegen

U bent hier