h

SP WIL VEEL MEER SOCIALE HUURWONINGEN IN PLAN ZOGWETERING

2 januari 2022

SP WIL VEEL MEER SOCIALE HUURWONINGEN IN PLAN ZOGWETERING

Foto: SP

Wilt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning in de nieuwe wijk van Zogwetering?

Deze  vraag had de gemeente kunnen stellen aan al die bewoners van gedateerde, tochtige, beschimmelde sociale huurwoningen  met achterstallig onderhoud, aan de bewoners van sociale huurwoningen waarvan de trappenhuizen gestut moeten worden en  waarvan balkons pas na herhaaldelijk aandringen gemaakt werden, aan de ouderen die kleiner willen wonen, aan de jongeren die hun opleiding hebben afgemaakt en hoopvol de toekomst in willen stappen, aan de gezinnen met kinderen die uit hun jasje (woning) zijn gegroeid en hunkeren naar een tuintje en wat meer kamers.

Wij denken het antwoord op deze vraag al te weten zonder dat daar ellenlange vergaderingen met stakeholders, commissies, klankbordgroepen, buurtregisseurs, woordvoorders of persvoorlichters  voor nodig zijn.

Daarom wil de SP dat van de 130 nieuwe woningen in Zogwetering minimaal 50% in de sociale huur wordt gebouwd en 30%  (tot maximaal 250.000 Euro) bestemmen voor startende kopers met een inkomen tot 55.000 Euro EN zijn we voor het invoeren van de zelfbewoningsplicht.

Het tekort aan sociale huurwoningen is inmiddels zo groot dat onlangs bijna 1000 woningzoekenden zich meldden voor een handjevol  sociale huurwoningen in Breukelen. Kopen lukt ook niet, het koopwoningaanbod is nul-komma-nul  woningen onder de 250.000 in Stichtse Vecht.  

De gemeente klaagt vaak dat ze geen grond hebben voor sociale woningbouw.De grond in het nieuwe plan Zogwetering  is echter voornamelijk van de overheid.

Dus  een buitenkansje voor de gemeente om  hier woningen te bouwen waaraan de meeste behoefte bestaat. Sociale huur en betaalbare koop.

De SP wil dat onze pakketbezorgers, onze politieagenten,  onze monteurs van warmtepompen  en zonnepanelen, schoonmakers, ziekenhuismedewerkers, klasse assistenten en al die andere mensen in vitale beroepen ook in onze gemeente kunnen blijven wonen.

Burgerparticipatie of wassen neus?

Direkt omwonenden en 10 zogenaamde stakeholders mogen meepraten. Dat is mooi, maar de nieuwbouw komt tussen de wijken Zogwetering, Otterspoorbroek, Bethunepolder-Z  en het aan Zogwetering grenzend deel van de wijk Omgeving Goudestein.  In deze wijken staat nu nog geen enkele sociale huurwoning. De gemiddelde WOZ van de woningen hier ligt dik boven de € 500.000,-

De gemeente is inmiddels druk in de weer met stakeholders, commissies, wijkberichten, websites, advertenties, klankbordgroepen, buurtregisseurs, woordvoorders of persvoorlichters.

Maar de belangrijkste groep, de woningzoekenden wordt niets gevraagd.

Daarom wil de SP ook die stem laten horen aan het huidig gemeentebestuur.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier