h

Er is een kolossale wooncrisis in ons land.

12 augustus 2021

Er is een kolossale wooncrisis in ons land.

Foto: SP

Wonen wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar en de huizencrisis maakt elke dag meer slachtoffers.  Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten als een raket omhoog en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld.

In Stichtse Vecht hetzelfde lied met 14 jaar wachttijd voor een sociale huurwoning.

Op dit moment stagneert de woningnood niet eens, het blijft verder uit de hand lopen.  Het is roekeloos en het bedreigt onze toekomst.

Daarom is het tijd voor een brede landelijke beweging die “ tot hier en niet verder” zegt.

We kunnen niet meer wachten op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan.

We moeten aan de noodrem trekken en een ommekeer in beleid forceren.

 

Tégen de uitverkoop van ons woonrecht,

Tégen de hebzuchtige rijken die slapend rijker worden,

Tégen het leed van honderdduizenden Nederlanders

Tégen het verdrijven van bewoners uit hun eigen wijken door racistisch en klassistisch woonbeleid.

We roepen op tot solidariteit met alle huurders en kopers die collectief slachtoffer zijn van deze crisis.

 

Wij laten ons niet meer uitwonen.

Daarom staan wij op 12 september op de Dam met deze eisen:

De woning”markt” heeft zich  boven het grondwettelijke woonrecht geplaatstkomen waardoor het zicht op voldoende en betaalbare huisvesting voor iedereen is verloren.

De overheid moet het fundamentele recht op wonen weer de hoogste prioriteit geven, en de huisvesting van de tienduizenden dak- en thuisloze mensen prioritiseren.

Dit kan de overheid doen door om te beginnen weer een minister van Volkshuisvesting aan te stellen die verantwoordelijk is voor die garantie.

Dankzij het liberale beleid sinds de jaren '80 is de overheid bewust alle grip verloren op de huur- en huizenprijzen, waardoor deze naar bizarre hoogtes zijn gestegen.

Deze escalatie is nog steeds aan de gang en niemand heeft zicht op waar dit gaat eindigen. Dit is extreem roekeloos en het moet stoppen.

De overheid moet onmiddellijk actie ondernemen om ervoor te zorgen dat het de grip herpakt op de escalerende prijzen.

Een belangrijke stap hierin is het weer breed toegankelijk maken van de sociale huursector en de verhuurdersheffing af te schaffen. Daarbij moet de vrije huursector ook gereguleerd worden.

In de grote steden mogen grote projectontwikkelaars hele wijken slopen om er vervolgens minder en duurdere woningen voor terug te bouwen.

De oorspronkelijke bewoners worden hierdoor uit de wijken gejaagd waar ze vaak al decennia woonden. Dit is een onmenselijk proces met een vaak racistische en klassistische uitwerking.

Het herstructureringsbeleid ten koste van mensen van kleur, minderheden en minderbedeelden moet stoppen en lokale overheden moeten ervoor zorgen dat wijken ontwikkeld en gerenoveerd worden voor de bestaande bewoners, en zich niet richten op het aantrekken van een rijkere doelgroep. Dit begint bij een stop aan discriminerend huisvestingsbeleid zoals gentrificatie en de Rotterdamwet.

Daarbij moet kraken weer gedecriminaliseerd worden, omdat het onderdeel is van het fundamentele woonrecht.

 

Rijke beleggers verzamelen extreem veel kapitaal met vastgoed; zelfs leegstaande panden leveren geld op door de stijgende prijzen. Dit allemaal voor mensen die niets doen behalve geld onttrekken uit de samenleving, in plaats van toegevoegde waarde leveren door middel van werk. Het is absurd dat deze parasieten zo extreem profiteren van de looninkomsten van werkende Nederlanders.

De landelijke overheid moet ervoor zorgen dat de markt onaantrekkelijker wordt voor grote (buitenlandse) beleggers.

De overheid kan dit doen door leegstand te beboeten door middel van een leegstandsheffing, een brede opkoopbescherming in te voeren, huurinkomsten te belasten en het verbieden van het opkopen van corporatiebezit door beleggers.

Bovendien moet goed verhuurderschap afgedwongen worden door het invoeren van een verhuurdersvergunning en het beboeten van misstanden.

HET WOONPROTEST is het begin van een beweging van actiegroepen en organisaties uit het hele land die de komende tijd op verschillende plekken protesteren voor een radicale verbetering in het woonbeleid. Nu is het moment om verandering te eisen: het nieuwe kabinet komt eraan en lokale politici bereiden zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Op 12 september is het eerste woonprotest in Amsterdam en op 23 oktober vervolgen we dat met de WOONOPSTAND in Rotterdam.

Als SP Stichtse Vecht staan we vierkant achter deze aktie en zullen waar we kunnen aktief meehelpen om 12 september en 23 oktober tot een daverend succes te maken.

Reactie toevoegen

U bent hier