h

25% MEER ENERGIEVERBRUIK IN 1 JAAR ?

29 juli 2021

25% MEER ENERGIEVERBRUIK IN 1 JAAR ?

In 2019 meldde de gemeente dat wij moesten kiezen tussen 24 windmolens of 310 ha zonneweiland in de polder. Dat zou ruim 20% ,  zo’n 600 TJ,  van ons totale energieverbruik zijn. *)

Het  vertrouwelijk Berenschotrapport van 23 mei 2019  (gemaakt in opdracht van de gemeente) bevestigt dit als we daarin lezen:

Het huidig totaal energie verbruik van Stichtse Vecht is 3270  TJ.

Onlangs presenteerde VVD wethouder Klomps zijn  “Beleidsplan op weg naar nieuwe energie” .

Daarin staat opeens:

Het huidige energie totaal verbruik van Stichtse Vecht is 4229 TJ.

Dus ondanks betere woningisolatie, zuiniger huishoudelijke apparaten, geinstalleerde warmtepompen, een al jaren dalend energieverbruik van de huishoudens, zuiniger auto’s en zonnepanelen op veel woningdaken zou het energieverbruik van onze gemeente in ongeveer 1 jaar met 25 % groeien.

Foto: SP

Om de getallenchaos compleet te maken meldt Rijkswaterstaat:

Het totale energieverbruik in Stichtse Vecht is 6711 TJ .

Echter, de helft hiervan komt , ook volgens rijkswaterstaat,  voor rekening van het doorgaand verkeer op A2 en de beroepsvaart op het ARK.

Wij zitten niet in de gemeenteraad maar vroegen  (insprekend in  de raadscommissie van 17 september 2019) de raadscommissieleden:

1. Weet u dat de energiebehoefte van Stichtse Vecht door de regering kunstmatig moet worden verhoogd door het doorgaand verkeer op de Rijksweg A2?

2. Weet u hoe groot het aandeel van deze kunstmatige verhoging is?

3. Weet u dat in het rapport van Berenschot staat dat de autosnelwegen van het rijk NIET bij het energieverbruik van onze gemeente horen?”

Het gemeentebestuur heeft tot op heden nooit gereageerd op onze vragen en ook de voltallige gemeenteraad heeft zitten slapen.

Wij danken blijkbaar het grote energieverbruik (en de bijbehorende CO2 uitstoot) vooral aan de A2.

Foto: SP

Zo’n 200.000 voertuingen per etmaal tussen afslag Vinkeveen en Maarssen gaan door onze gemeente. Meer als 3 keer zoveel auto’s dan geheel Stichtse Vecht inwoners heeft.

Wethouder Klomps laat zijn VVD vrienden in Den Haag natuurlijk niet vallen dus hij protesteert niet tegen de door het Rijk opgelegde  kunstmatige verhoging die betaald gaat worden door ons, inwoners van Stichtse Vecht.

Als SP zijn we voor het verduurzamen van de energiebronnen.

Zonnepanelen op alle daken, windturbines alleen op zee en getijdencentrales in onze waterwerken  kunnen op korte termijn daarin een belangrijke rol spelen.

Maar  omdat Rutte zijn verantwoordelijkheid weer lachend ontloopt, worden de problemen en de kosten  over de schutting bij de gemeente gegooid.

Tegelijkertijd blijven de grote energie-slurpers en broeikas-uitstoters veel te veel buiten schot.

De SP Stichtse Vecht wil niet  dat de rekening van de energietransitie vooral weer bij de huishoudens wordt neergelegd.

 *)  1 TJ (terajoule) = 277778 kWh (kilowattuur)

Reactie toevoegen

U bent hier