h

Drie eisen voor compensatie van de schuldengeneratie tijdens de coronacrisis

13 mei 2020

Drie eisen voor compensatie van de schuldengeneratie tijdens de coronacrisis

Foto: SP

‘Ze kunnen wel meer lenen’, dat was de reactie van minister van Engelshoven (D66) op de berichten dat steeds meer studenten in financiële nood komen door de coronacrisis.

Vandaag blijkt ook nog eens uit nieuwe cijfers dat studenten meer zijn gaan lenen onder het leenstelsel. Nogal logisch natuurlijk, wat moet je anders: niet studeren? Het onderstreept vooral nog eens de reden waarom bijna 60.000 mensen de petitie hebben getekend voor compensatie voor de schuldengeneratie! Deel de petitie voor compensatie voor de schuldengeneratie en help zo mee om onze beweging te laten groeien!

Frank Futselaar, Tweede Kamerlid SP, is druk bezig met het maken van een nieuwe wet die het mogelijk moet maken om snel een basisbeurs in te voeren inclusief compensatieregeling voor de schuldengeneratie. Maar de coronacrisis vraagt om meer, omdat jonge mensen vaak het hardst geraakt worden.

Voor veel studenten zijn bijbaantjes en flexbanen weggevallen, terwijl vaste lasten zoals huur gewoon doorlopen en vaak zelfs stijgen. Studenten krijgen vooralsnog geen enkele vorm van compensatie en vallen buiten alle regelingen. Ook niet als ze buiten hun schuld om door de coronamaatregelen studievertraging oplopen. De enorme studieschulden die jonge mensen opbouwen waren al een groot probleem voor corona, en dat dreigt nu alleen maar erger te worden.

De SP stelt daarom drie eisen aan het kabinet:

  1. Een halfjaar collegegeld terug voor studenten die buiten hun schuld studievertraging oplopen
  2. Compensatie voor studenten die hun baan zijn kwijtgeraakt
  3. Toegang voor studentondernemers voor dezelfde regeling als andere ondernemers.

Anders wordt de schuldenlast voor de schuldengeneratie door corona alleen nog maar groter. Dat is niet eerlijk en niet solidair.

Reactie toevoegen

U bent hier