h

Ons pensioenstelsel is langer houdbaar dan Rutte en Koolmees

9 april 2019

Ons pensioenstelsel is langer houdbaar dan Rutte en Koolmees

Foto: SP

De regering, de banken en Europa strekken hun grijpgrage vingers uit naar de pensioenfondsen. In die fondsen zit het uitgesteld loon van werknemers, waar zij tientallen jaren voor werkten en spaarden, en waar de pensioenfondsen over een langere periode zo'n 7% rendement per jaar wisten te behalen. Verhalen dat de ouderen de pensioenkassen leegmaken is dus goedkope stemmingmakerij en volstrekte nonsens in de categorie nepnieuws, bedoeld om ouderen en jongeren tegen elkaar op te zetten. 

Als oudere deelnemer in het pensioenfonds heb je een leven lange betaald, de jongeren moet het mogelijk gemaakt worden om nu te beginnen met collectief sparen voor hun pensioen. Tegelijkertijd is er zoveel geld in kas omdat de ouderen al jaren worden gekort. De jongeren kunnen hier straks van profiteren, de gepensioneerden die zijn overleden de afgelopen jaar in elk geval niet meer.

Gepensioneerden ontvangen al 10 jaar geen enkele compensatie voor de gestegen prijzen van ziektekosten, eigen risico, boodschappen, huren, gemeentebelastingen, vervoer, gas en licht. Hun koopkracht gaat sterk achteruit, van mensen met een vervroegd pensioen tot wel 16%. Dat staat gelijk aan een afname van twee maanden per jaar aan pensioengeld. Tegelijkertijd is de inhoud van onze pensioenfondsen in de afgelopen 10 jaar praktisch verdubbeld: op dit moment is er bijna €1400 miljard (!) in kas. Toch blijft minister Koolmees (D66), aangemoedigd door directeuren Knot en Swank van De Nederlandsche Bank, volharden in zijn misleidende leugen dat ons pensioenstelsel onhoudbaar is.

Ondanks alle door de banken veroorzaakte grote en kleine crises behoort ons pensioenstelsel al decennia tot het beste ter wereld. En dat moet behouden worden. Er is geen nieuw pensioenstelsel nodig, maar verbeteringen zoals die in het verleden regelmatig zijn aangebracht. Omdat werkgevers tegenwoordig graag nulurencontracten afsluiten, flexwerkers in dienst nemen, zzp'ers inhuren welke eerst bij hun in vaste dienst waren of tijdelijk arbeidsmigranten inzetten, wordt het voor deze groepen (met name jongeren) erg lastig om een goed pensioen op te bouwen. Erger nog, veel jongeren beginnen te werken en moeten duizenden euro's studieschuld aflossen. Dat moet dus verbeteren, want niet elke zzp'er verdient genoeg om zelf een pensioenpot op te bouwen met bijvoorbeeld de aankoop van juwelen, schilderijen of vastgoed.

Maar in plaats van oplossingen te bedenken blijven Knot, Swank en Koolmees hun onzin herhalen. De premie zou te laag zijn om het beloofde pensioen te halen en de pensioenfondsen zouden te weinig in kas hebben. Hoewel dit betoog keer op keer herhaald wordt, blijven de argumenten om deze te onderbouwen uit. Bij de banken en de regering is blijkbaar nog niet doorgekomen dat we inmiddels al jaren geleden overgingen van eindloon naar middelloon. Terwijl de premies gelijk blijven, dalen de pensioenuitkeringen. Ook wordt er gesjoemeld door de banken, door de regering en de EU met de zogenaamde dekkingsgraad. Deze dekkingsgraad is het verschil tussen wat er binnen komt en wat wordt uitgegeven. De fondsen behalen, ook in crisistijd, 7% rendement maar moeten doen alsof ze maar 1,5% halen. Dit wordt rekenrente genoemd: geen natuurverschijnsel, maar door Europa bedacht en gedicteerd.

Wij vinden dat de pensioenfondsen zich niet rijk hoeven te rekenen. De reserves moeten op orde zijn zodat ook de pensioenen op orde zijn. Maar zij moeten niet gedwongen worden zich arm te rekenen waardoor ouderen onterecht worden gekort en jongeren worden gedemotiveerd om deel te nemen in de pensioenfondsen. Regering, DNB en Europa vervalsen met de rekenrente dus de rendementscijfers van de pensioenfondsen. Het is een soort omgekeerde sjoemelsoftware, bekend van de autoindustrie. Door die gefantaseerd lage rekenrente lijkt het net of tijdens de crisis de financiële positie van de pensioenfondsen is verslechterd en nog nauwelijks is hersteld. Dat er in 10 jaar zo'n 700 miljard meer is binnengekomen dan is uitgegeven wordt angstvallig buiten de publiciteit gehouden en illustreert de valse voorsstelling van zaken door D66'er Koolmees.

De financiële wereld van de banken en Europa heeft totaal niets geleerd de afgelopen jaren. Het liegen, bedriegen, witwassen, graaien en belastingontwijken gaat gewoon door in deze 'beroeps'groep. Wie wordt er eigenlijk beter van de lage rente? Op het eerste gezicht lijkt het voordelig voor de minder welvarende zuidelijke en oostelijke landen binnen de EU. Zij kunnen nu goedkoop geld lenen om hogere (rente)schulden af te lossen of investeringen te doen. Daaraan worden onze pensioenen dus opgeofferd. Maar zij krijgen dit natuurlijk niet gratis: de betreffende landen worden gedwongen hervormingen door te voeren. Wij weten wat Europa dan eist: het privatiseren van energiebedrijven, openbaar vervoer, gezondheidszorg en vele andere publieke voorzieningen, zoals dat bij ons met GVU, Eneco en de ziekenhuizen is gebeurd. Nationale overheden zoveel mogelijk buiten spel zetten. Het gaat ze om de macht, niet om de mensen. Daarom is de strijd voor ons pensioen ook een politieke strijd tegen de machthebbers in de EU.

Onze actie:

  • Onmiddelijke afschaffing van de rekenrente.
  • Stop de bemoeizucht van Europa met ons pensioenstelsel.
  • Indexering voor elke generatie.
  • AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.
  • Geen boete op eerder stoppen met werken, maar langer doorwerken mag.
  • Collectieve pensioenopbouw mogelijk voor iedereen die dat wil; ook voor flexwerkers, werkenden met nulurencontracten en zzp'ers.
  • In besturen van pensioenfondsen moeten, naast werkgevers en werknemers, ook gepensioneerden worden opgenomen.

Reacties

Goed gezien oplichters zijn het.

Reactie toevoegen

U bent hier