h

Pauwbedrijven en participatiewet

7 december 2016

Pauwbedrijven en participatiewet

Na 2 jaar participatiewet dreigen Pauwbedrijven IJsselstein en Breukelen opgeheven te worden.

In 2015 stelde minister Kleinsma van de PvdA de Participatiewet in. Dit was o.a. het gevolg:

  1. De WSW regeling werd opgeheven. Mensen met een beperking hebben geen recht meer op  begeleid werk met een goed inkomen.
  2. Mensen die lang in de bijstand zaten moeten nu verplicht aan het werk. Ze krijgen hiervoor soms wel maar soms ook geen loon. Ze doen vaak het werk wat eerst door de mensen met een beperking gedaan werd.
  3. Sociale werkplaatsen zoals Pauwbedrijven mogen minder geld kosten. Ze nemen nu ook groepen gedetineerden, langdurig werklozen en statushouders aan. Zonder de begeleiding hierop aan te passen. Hierdoor wordt het op de werkvloer niet beter.

Nu gaan er steeds minder mensen met een beperking naar de Pauwbedrijven.

4 van de 6 gemeenten willen de Pauwbedrijven sluiten. Zij willen het aan het werk helpen van mensen met een beperking liever zelf gaan regelen.

Ook omdat er in 2013 een zwartboek over de Pauwbedrijven in IJsselstein is aangeboden.

Wat wil de SP?

1. De WsW wordt weer ingesteld, waardoor mensen met een beperking weer recht hebben op begeleid werk en een goed inkomen.

2. Dan gaan de Pauwbedrijven weer volstromen.

3. Ook vindt de SP dat langdurig werklozen niet voor noppes aan het werk gezet mogen worden. Bij werk hoort loon en niet een uitkering.

4. De SP is voor betere begeleiding en handhaving van regels voor de verschillende doelgroepen die werken op de Pauwbedrijven.

4. De participatiewet in de prullenbak waar hij thuis hoort.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Let ook op het aanbestedingsbeleid van de Gemeente, speciaal wat het bedrijf Achterberg deed, Groen in de perken en borders van de Gemeente, de prullebaken leeghalen, dergelijke dingen, is nu uitbesteed aan R uit Sliedrecht. Zelf heb ik hier kort kennis meegemaakt, een dubieus bedrijf voornamelijk lage betalingen, Oost Europeanen, ze omzeilen alle beperkingen, mensen onder druk zzper laten worden. De Gemeente Stichtse Vecht gedraagt zich hiermee als een grootgrondbezitter uit de 19 Eeuw, eigen inwoners moeten willen ze voor dit bedrijf gaan werken inleveren, kan ook niet anders want ze zijn bij aanbesteding lager als Achterberg gaan zitten. Let goed op dit bedrijf en de voormalige uitzendkrachten die daar hun werk verloren.

Reactie toevoegen

U bent hier