h

Huur Te Duur in Stichtse vecht

30 april 2016

Huur Te Duur in Stichtse vecht

Foto: truke

SP  voert actie tegen de vermindering van sociale huurwoningen.

Al geruime tijd worden in Nederland, en ook de gemeente StichtseVecht, grootschalig  sociale huurwoningen te koop gezet, zonder dat er sociale huurwoningen voor terug komen.

Een voorbeeld hiervan is dat woningbouwcorporatie Portaal een sociale huur woning aan de Vechtensteinlaan 82 in Maarssen-Dorp verkoopt.

Een mooie hoekwoning met  5 kamers en een flinke tuin. Destijds gebouwd zodat de mensen met een smalle beurs ook in deze mooie straat kunnen wonen.

De woning is altijd verhuurd geweest voor minder dan 700 euro per maand. Nu de oorspronkelijke  bewoners er uit zijn, mag Portaal de huur optrekken tot 1000 euro per maand. Maar dat kan niemand betalen dus wordt de woning meteen maar te koop te gezet  voor minimaal 275.000 euro.

Geen sociale koop dus. Geen kopers die een sociale huurwoning achterlaten, geen ‘scheefwoners’ die naar deze middeldure huur kunnen gaan, geen doorstroming. Gewoon een hap uit het bestand, en dit is er één van velen!

Een woordvoerder van Portaal meldt dat wat hen betreft hier geen huurwoningen voor terug komen in Stichtse Vecht.

In de prestatieafspraken met de gemeente Stichtse Vecht staat dat het sociale huuraanbod gelijk zal blijven of toenemen in de aankomende jaren, omdat Stichtse Vecht in de provincie Utrecht zo’n beetje de langste wachttijd heeft voor een betaalbare huurwoning; 9 tot 10 Jaar om precies te zijn. Voor gezinnen met meer kinderen is het aanbod erg laag.  De SP vindt dat onze mooie gemeente actiever beleid moet voeren om het tekort aan sociale woningbouw te veranderen in een ruim en kwalitatief goed aanbod van betaalbare huurwoningen. Als er alleen koopwoningen komen en sociale huurwoningen daarvoor plaats moeten maken, dan komt er niet veel van de prestatie afspraken noch de sociale huur terecht .

 

T.Noordenbos / J. Dingenouts

U bent hier