h

Armoede groeit in Europa

9 november 2015

Armoede groeit in Europa

Volgens een recent bericht op het NOS Journaal zou de armoede in Europa dalende zijn? Dat is een opvallend verhaal aangezien steeds meer hulporganisaties en vakbonden waarschuwen voor toenemende armoede en groeiende crisis onder de Europese bevolking.

De opmerkingen uit het NOS Journaal komen voort uit de veronderstelling van staatsgebonden peilingbureaus zoals bijvoorbeeld het CPB, dat economische gerelateerde staatsinkomsten de welvaart van het volk weerspiegelen. Dit is een verkeerde benadering, want als een overheid bezuinigt (zoals momenteel overal het geval is) dan gaat er geen geld uit de economie naar de bevolking.

Maar er zijn ook andere organisaties die hun eigen peilingen uitvoeren. Oxfam Novib is zo een organisatie. Ook zij hebben de welvaart van de Europese bevolking getoetst, zij komen echter met hele andere resultaten.

Volgens een onderzoek van Oxfam Novib is het aantal mensen in Europa dat te weinig inkomen heeft voor de meest noodzakelijke uitgaven van 2009 tot 2013 met 7,5 miljoen gegroeid naar maar liefst 50 miljoen. Oxfam Novib wijst op de grote ongelijkheid die hier bij komt kijken: de één procent rijkste Europeanen bezit bijna een derde van het vermogen in de EU-landen - de armste 40 procent heeft minder dan een procent van de rijkdom. De zeven miljoen rijkste Europeanen bezitten daarbij evenveel als de armste 662 miljoen.

Dan is er ook nog het Europese Economische en Sociale Comité (EESC). Dit comité is onder andere namens Europese werknemers en arbeidersorganisaties adviseur voor het Europese comité en het Europarlement. Ook volgens onderzoek van het EESC is de armoede in Europa groeiende. Volgens George Dassis, de voorzitter  van het EESC, zal de armoede alleen maar toenemen door de onwil – of de onmacht – van regeringen om geld vrij te maken voor de bestrijding van armoede. Het EESC meldt dat momenteel een op de vier inwoners van de EU – zo’n 120 miljoen mensen –  in armoede leeft of dreigt in armoede terecht te komen.

Volgens Jeremy Corbin, de leider van de Engelse arbeiderspartij “the Labour party” is de groeiende armoede een probleem dat door de politiek genegeerd wordt. Ook zegt hij dat de toenemde armoede een gevolg is van regeringsbeleid beleid dat over lijken gaat om mogelijkheden te creëren voor bedrijven, werkgevers en opportunisten om snel rijk te worden. De hele wereld, en daarmee ook de politiek wordt beheerst door dit kapitalistische, monopoliesysteem.

Jeremy Corbin roept de mensen op om niet bang te zijn actie te voeren tegen de bezuinigingen en tegen de globaliserende macht van de grote giganten. Hij zegt ook dat velen van ons ziek zijn geworden door de invloed van het neoliberale conservatieve regeringsbeleid dat een zieke maatschappij creëert. Het gevolg daarvan is dat we niet meer naar elkaar omkijken en het kapitalisme vrij spel geven. Steeds meer mensen kan het geen bal meer schelen of hun buren aan de overkant van de straat wel of niet meer rond kunnen komen. Het kan ze niet meer schelen of die dakloze in de stad het huis uit is gezet omdat hij de huur niet meer kon betalen of waarom er elk jaar weer voedselbanken bijkomen. Want ook deze onverschilligheid houdt de wereld in haar greep. Mensen stemmen niet omdat ze niet geloven dat verandering mogelijk is, demonstreren niet als ze zelf niet getroffen worden door het probleem. Ze geven het op om zich voor een ander in te zetten omdat er ook niemand voor hun lijkt op te komen. Het is een vicieuze cirkel. Uiteindelijk gaat het om de mensen en wat zij bereid zijn om te doen voor elkaar. Al onze sociale zekerheden worden afgebroken en alles draait om geld en daardoor ontstaat een zieke mentaliteit.

Aldus Jeremy Corbin.

Momenteel hebben de vakbonden steeds meer restricties om actie te kunnen voeren doordat de dictatuur van de conservatieven allesoverheersend is geworden. Hoe langer de conservatieven aan de macht zijn hoe blinder we worden gemaakt. Mediacontrole over informatie, stakingsverbod, spionage, demonstratieverbod en als kers op de taart willen de conservatieven in Engeland nu ook een nieuwe wet aannemen die stakingbreken legaliseert. Het zal niet lang duren voordat Rutte ook om het hoekje komt kijken met precies dezelfde plannen.

Alles is ingesteld om te voorkomen dat mensen actie gaan voeren juist nu de ontevredenheid onder de bevolking van Europa groter en groter wordt. We mogen niet toegeven aan die opzet! We moeten de strijd aangaan tegen de toenemende macht van de kapitalisten en hun vernietigende monopolies. We moeten ons verenigen en organiseren om de strijd aan te gaan tegen het reformisme binnen en buiten de vakbonden en binnen en buiten de politiek. Door het reformisme wordt de illusie gewekt dat de politiek en vakbonden er zijn om onze belangen te behartigen. In werkelijkheid is het een wereld die is verwoven met bestuurders en politici in belangrijke, invloedrijke machtsposities die van bovenaf acties controleren en tegenhouden en de wereld steeds meer in handen geven van de monopoliehouders en de multinationals.

 

Door: A.v.d.Dorst

 

 

U bent hier